Przechowywanie ziół, przypraw i olejów na kuchennym blacie
Najzdrowsze artykuły spożywcze, czyli te zawierające najbardziej nietrwałe związki odżywcze, warto chronić przed działaniem światła – dotyczy to zwłaszcza olejów, ziół i przypraw korzennych. Warto więc zlikwidować wystawę tych produktów w przezroczystych pojemnikach i zastąpić je nieprzejrzystymi opakowaniami albo schować do szafki. Ponieważ korzystne związki zawarte w tłuszczach roślinnych szybciej rozkładają się w temperaturze pokojowej (a zwłaszcza kuchennej, gdy gotujemy lub pieczemy), warto trzymać je w lodówce. To samo dotyczy orzechów, pestek i nasion oleistych.
Mycie rozdrobnionych produktów
Produkty spożywcze warto myć przed rozdrobnieniem, a nawet przed obraniem, co pomoże ograniczyć wypłukiwanie z nich składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w wodzie. Dotyczy to nie tylko warzyw i ziemniaków, ale także mięsa. Niepolecane jest ponadto moczenie produktów przed ich przygotowaniem, by nie ściemniały, jak to często robi się w przypadku ziemniaków.
Rozdrabniania za pomocą metalowych przyrządów kuchennych
Aby zapobiegać utracie witamin podczas przyrządzania posiłków, zwłaszcza z warzyw i owoców, zaleca się używanie ceramicznych przyborów takich jak noże czy tarki zamiast tych metalowych, ew. można wybrać te z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Łatwo korodujących stopów stalowych oraz aluminium nie poleca się zwłaszcza do przygotowania przetworów z kwaśnych owoców, kiszonek, surówek i sałatek, a także marynat czy sosów typu winegret.
Korzystanie z folii aluminiowej
Dbając o zdrową kuchnię warto unikać aluminium, a zwłaszcza kontaktu wykonanej w niego folii z kwaśnymi produktami, ponieważ niskie pH nasila przenikanie atomów tego metalu do pożywienia. Nie zaleca się owijania w folię kanapek, a tym bardziej pieczenia w niej potraw. Jedzenie można zapakować w pergamin do pieczenia lub papierowe torebki śniadaniowe, a w piekarniku stosować albo pergamin, albo żaroodporne naczynia z przykrywką (jeśli jej nie ma, warstwa aluminiowej folii może stanowić wygodne zamknięcie formy, ale nie powinna dotykać jedzenia).