5 z 17
Tłuste ryby morskie takie jak łosoś, śledź, makrela czy...
fot. moreharmony/pixabay.com

Łosoś w diecie redukcyjnej

Tłuste ryby morskie takie jak łosoś, śledź, makrela czy sardynki to najbogatsze źródło kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Zwiększone spożycie tych związków ułatwia utratę tkanki tłuszczowej, na co wskazują wyniki badań australijskiego Uniwersytetu w Newcastle. Nasila też uczucie sytości, odczuwane na dwie godziny po jedzeniu.

Ryby są ponadto źródłem pokaźnych ilości wartościowego białka, witamin z grupy B, a także podkręcającego metabolizm jodu.

6 z 17
Minimalnie przetworzona herbata zielona, jak również ta...
fot. Erwin/unsplash.com

Zielona herbata na metabolizm

Minimalnie przetworzona herbata zielona, jak również ta biała i żółta, stanowią najbogatsze źródła przeciwutleniaczy z grupy polifenoli nazywanych katechinami. Mają one potwierdzone działanie pobudzające przemianę materii i uruchamiające w organizmie utratę tkanki tłuszczowej nawet bez zmiany diety.

Katechinom towarzyszy przyspieszająca spalanie kalorii i tłuszczu teina, czyli herbaciana wersja kofeiny, która działa łagodnie, ale dłużej. Dzięki temu wypijanie co najmniej 3 szklanek naparu herbaty dziennie pomaga zwiększyć zużycie energii na wytwarzanie ciepła w organizmie ok. 100 kalorii na dobę.

7 z 17
Palący związek z ostrych papryczek o nazwie kapsaicyna nie...
fot. jill111/pixabay.com

Papryka chili na spalanie kalorii i tłuszczu

Palący związek z ostrych papryczek o nazwie kapsaicyna nie tylko hamuje uczucie głodu, ale też stymuluje produkcję ciepła przez brązową tkankę tłuszczową. W przeciwieństwie do tłuszczu białego jest to tkanka o dużej aktywności metabolicznej, która może zużywać więcej energii niż mięśnie.

Sięganie po ostrą paprykę znacząco nasila spalanie kalorii – w jednym z badań zjedzenie łyżeczki posiekanej czerwonej lub zielonej chili spowodowało czasowy wzrost tempa metabolizmu o 23 procent. Co więcej, spożywanie tego produktu na godzinę przed aktywnością o niskiej intensywności może pomóc spalać więcej kalorii.

Kapsaicyna hamuje też rozwój komórek tłuszczowych i ułatwia obumieranie tych istniejących, a ponadto przyspiesza spalanie tłuszczów.

8 z 17
Awokado, a także oliwa z oliwek, oliwki, orzechy ziemne oraz...
fot. tookapic/pixabay.com

Awokado na redukcję wagi

Awokado, a także oliwa z oliwek, oliwki, orzechy ziemne oraz masło orzechowe to produkty bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, określane również jako omega-9. Są one nie tylko zdrowe dla serca, ale też pomagają zwiększyć wrażliwość komórek na insulinę i działają przeciwzapalnie.

Według badań opisanych na łamach „International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders” jednonienasycone kwasy tłuszczowe nasilają również spalanie tłuszczów w organizmie, wspomagając utratę nadwagi.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Od fryzury „na zapałkę” po długie blond włosy. Tak zmieniała się ta znana wokalistka

Od fryzury „na zapałkę” po długie blond włosy. Tak zmieniała się ta znana wokalistka

Kasia Tusk w kuchni ma drabinę. Czy to element wystroju?

Kasia Tusk w kuchni ma drabinę. Czy to element wystroju?

Gwiazdy żegnały Elżbietę Zającównę.  Odeszła "sarenka o wielkich oczach..."

Gwiazdy żegnały Elżbietę Zającównę. Odeszła "sarenka o wielkich oczach..."

Zobacz również

Znane osobistości na pogrzebie Elżbiety Zającówny. Ostatnie pożegnanie aktorki

Znane osobistości na pogrzebie Elżbiety Zającówny. Ostatnie pożegnanie aktorki

Najlepsze stylizacje Melanii Trump. Tak zapisuje się w pamięci Amerykanów i świata

Najlepsze stylizacje Melanii Trump. Tak zapisuje się w pamięci Amerykanów i świata