Papryka dla niższej masy ciała
Papryka to jedno z najlepszych źródeł witaminy C wśród wszystkich warzyw. To nie tylko przeciwutleniacz wspomagający ochronę komórek organizmu przed stresem oksydacyjnym, ale też składnik ważny dla skutecznego odchudzania i utrzymania szczupłej sylwetki.
W badaniach opisanych na łamach „Journal of American College of Nutriton” osoby z odpowiednim poziomem witaminy C we krwi spalały o 30 proc. więcej tłuszczu podczas umiarkowanie intensywnej aktywności fizycznej niż ci, u których stężenie tej witaminy było za niskie.
Glony morskie na nadwagę
Morskie rośliny są bogatym źródłem jodu. To pierwiastek niezbędny dla prawidłowej pracy tarczycy, która ma kluczowy wpływ na tempo metabolizmu.
Spożywanie brunatnych glonów, takich jak nori, kombu czy hijiki, popularnych zwłaszcza w daniach kuchni japońskiej, a także sięganie po odżywcze suplementy diety z niebieskich alg w postaci spiruliny morskiej pomaga uzupełnić niedostateczny poziom jodu w organizmie.
Co więcej, algi brunatne m.in. z rodziny morszczynowatych czy listownic, w tym wymienione wyżej, są też źródłem barwnika o nazwie fukoksantyna, który zwiększa wydatek energetyczny komórek brzusznej tkanki tłuszczowej i nasila zużycie glukozy w mięśniach.
Produkty ekologiczne dla odchudzających się
Produkty roślinne z upraw ekologicznych zawierają minimum zanieczyszczeń takich jak pestycydy organochlorowe, m.in polichlorowane bifenyle (PCB). Związki są nie tylko rakotwórcze, ale też endokrynologicznie czynne. Ich kumulacja w organizmie zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów hormonozależnych i niepłodności, a także przyczynia się do tycia.
Związki hormonalnie czynne są magazynowane w tkance tłuszczowej, a ich uwolnienie jest szczególnie trudne. W badaniach kanadyjskich osoby, których organizmy były najbardziej zanieczyszczone wspomnianym rodzajem pestycydów, doświadczyły największego spadku tempa metabolizmu po utracie kilogramów. Taka sytuacja powodowała, że byli oni bardziej narażeni na ponowne przybieranie na wadze, czyli efekt jo-jo.
Tempo przemiany materii wpływa na to, jak sprawnie przebiega spalanie kalorii i tkanki tłuszczowej. Przyspieszając metabolizm, można zatem chudnąć szybciej! Efekt ten można uzyskać dzięki odpowiedniej diecie.