Prodiż
Ten prodiż ma blisko 50 lat. Służył do pieczenia babki drożdżowej lub piaskowej.
Garnek do mleka
Na zdjęciu widać garnek do mleka, który ma ponad 40 lat. Dzięki podwójnym ścianom mleko gotowane w takim aluminiowym garnku nie przypalało się, za to smakowało wyśmienicie.
Włoska kawiarka
Włoska kawiarka do dzisiaj ma szerokie grono swoich zwolenników. W PRL-u dostępna była w aluminiowej wersji, z ostrymi krawędziami i pokrywką w kształcie wielokąta. Aby kawa z takiego urządzenia lepiej smakowała, przed parzeniem należało ją zmielić w młynku, np. drewnianym.
Gliniane naczynia
Dużą popularnością w PRL-u cieszyły się brązowe gliniane naczynia. Dzięki materiałowi, z którego zostały wykonane, świetnie utrzymywały temperaturę. Ładnie prezentowały się na ceracie w kolorowe wzorki, chroniącej blat stołu przed zabrudzeniem.