Elektryczna maszynka do tarkowania ziemniaków
Elektryczna maszynka do tarkowania ziemniaków potrafiła ułatwić życie niejednej kobiecie. Dzięki temu wynalazkowi nie trzeba było ręcznie trzeć kartofli na placki ziemniaczane czy kartacze – regionalną potrawę, popularną w północno-wschodniej Polsce (to rodzaj dużej pyzy z nadzieniem).
Maszynka do mięsa
Maszynka do mięsa znajdowała zastosowanie w każdym domu. Służyła nie tylko do przygotowywania farszu na pierogi czy krokiety, ale także do robienia twarogu i bułki tartej.
Forma do ciastek
Aby nadać łakociom ładny kształt, można było użyć formy do robienia ciastek orzeszków. Taka patelnia znajdowała zastosowanie na płycie od pieca kaflowego, ale była przeznaczona przede wszystkim do kuchenek na gazie. Była wykonana ze specjalnego stopu, który szybko się nagrzewał i długo trzymał ciepło.
Prodiż
Żadna pizza nie może się równać z tą z prodiża. Idealnie upieczone grube ciasto znakomicie komponowało się z ręcznie robioną passatą i farszem.