Ogórek
Sok z ogórka ma działanie rozjaśniające i wyrównujące kolor skóry. Co więcej, ogórek składa się z dużej ilości wody, dlatego świetnie się sprawdzi, gdy nasza skóra jest przesuszona. Dodatkowo potas i siarka dobrze wpływają na cerę trądzikową.
Maseczkę z ogórka robi się podobnie, jak w przypadku jabłka. Zetrzyj ogórka na tarce, wyciśnij z niego sok i dodaj białko ubite na sztywno. Taką maseczkę nanieś na twarz i zmyj po 20 minutach. Skóra będzie nawilżona i ujędrniona.
Naturalne kosmetyki Dowiedz się więcej
Pietruszka
Korzeń pietruszki jest bogaty w całą gamę witamin: A, C, E, K oraz wapń, fosfor, żelazo, potas, cynk i wiele składników mineralnych. Po pietruszkę często powinny sięgać osoby z pękającymi naczynkami. Dodatkowo wyciąg z pietruszki wygładza zmarszczki, łagodzi stany zapalne i ogranicza wydzielanie sebum.
By ujędrnić i zwiększyć napięcie skóry, stosuje się maseczkę z pietruszki. Zetrzyj na małych oczkach połowę korzenia, dosyp mąkę ziemniaczaną i dodaj kilka kropel soku z cytryny. Pozostaw maskę na twarzy na 15 minut.
Burak
Burak jest naturalnym źródłem betaniny, dzięki której to warzywo ma tak piękny kolor. Substancja ta jest przeciwutleniaczem, który zapobiega powstawaniu wolnych rodników. Dzięki temu skóra nie starzeje się tak szybko. Co więcej, jedzenie buraka i picie wyciśniętego z niego soku pomaga w walce z trądzikiem. Burak zawiera też betainę o działaniu łagodzącym podrażnienia skóry.
Naturalne kosmetyki Dowiedz się więcej
Marchewka
Nie trzeba wymieniać zalet jedzenia marchewki. Jest to warzywo, które wspomaga gojenie ran, utrzymanie zdrowego kolorytu skóry, pobudza wzrost włosów i paznokci. Sok z marchewki łagodzi oraz niweluje wypryski na twarzy.
Sok z marchewki zdrowiej jest wypić niż robić z niej maseczki.