Maseczka z orzechów włoskich na twarz i dekolt
Do garści rozgniecionych orzechów dodaj ciepłe mleko i odrobinę miodu. Pozostaw je do czasu, aż orzechy napęcznieją i ostygną. Powstałą papkę nałóż na twarz i dekolt. Pozostaw ją na skórze na około 10 minut. Zanim spłuczesz wodą, warto ją delikatnie wmasować.
Wygładzająca maseczka z orzechów na twarz
Zmiel kilka orzechów włoskich i wymieszaj je z 2 łyżkami słodkiej śmietany i 1 łyżeczką soku pomarańczowego. Nałóż na twarz, omijając oczy i usta. Pozostaw ją na skórze na około 20 min. Następnie zmyj płatkiem kosmetycznym nasączonym mlekiem i spłucz wodą.
Płukanka koloryzująca, która nada włosom ciemną barwę i ukryje siwe kosmyki
Liście orzecha (najlepiej suszone) i liście szałwii zalej dwoma szklankami wody. Gotuj na małym ogniu 10 minut. Dobór uzyskanego koloru zależy od ciebie. Możesz zwiększać jego intensywność, dodając większą ilość liści.
Orzechową płukankę możesz także przygotować z niedojrzałych, zielonych łupinek. Skórki gotuj przez dwie godziny, przecedź, przestudź i używaj do ostatniego płukania. Aby przyciemnić włosy, przygotuj garść łupinek i zalej wrzątkiem (około ½ litra). Poczekaj aż napar ostygnie i płucz nim umyte już włosy.
Orzechy włoskie są smaczne, zdrowe i mają zbawienny wpływ na skórę twarzy oraz włosy.