Pomysł na śniadanie – 10 pysznych i zdrowych propozycji
Nie warto wychodzić z domu bez śniadania! Nie tylko zapewnia dawkę energii na poranny rozruch, ale też rozkręca metabolizm na cały dzień. A że dodatkowo zapobiega napadom wilczego głodu w ciągu dnia, jest obowiązkowe dla wszystkich, którzy nie chcą przytyć lub się odchudzają.
A co, jeśli z rana nie jesteśmy głodni? Choć wiele osób funkcjonuje na co dzień bez śniadania i trzyma wagę, z czasem będzie to coraz trudniejsze. W takich sytuacjach zmuszamy do nadmiernego wysiłku wątrobę, która w końcu zacznie niedomagać. Lepiej więc przegłodzić się wieczorem, by poczuć zdrowy apetyt rano. Może nie zdarzyć się to następnego dnia, ale już po kilku różnica będzie odczuwalna.
Co więc na śniadanie? Najlepiej coś sycącego, odżywczego i szybkiego do przygotowania! Kluczowym elementem pierwszego posiłku jest białko, uzupełnione porcją węglowodanów. Natomiast dodatek zdrowego tłuszczu sprawi, że energii wystarczy nam na dłużej, bo oprócz dodatkowych kalorii zapewnia nieco wolniejsze trawienie. A do tego warzywa i owoce – idealny posiłek gotowy.
By rano jeść smacznie i zdrowo, nie trzeba wcale spędzać godziny w kuchni ani sięgać po wciąż te same potrawy. Co prawda nie wszystkie proponowane dania da się przyrządzić rano od podstaw – czasem wystarczy jednak przyszykować wcześniej tylko jeden składnik, a reszta idzie jak z płatka.
Sprawdź nasze pomysły na zdrowe i pyszne śniadania, które pokochasz od zaraz!
ZOBACZ FILM - ŚNIADANIOWE INSPIRACJE LARY GESSLER
Owocowe parfait
To śniadanie wygląda na pracochłonne, a wcale takie nie jest. Wystarczy nałożyć do pucharka lub szklanki warstwy naturalnego jogurtu z dodatkiem sycących nasion chia (najlepiej jednak połączyć te składniki wieczorem dzień wcześniej), powideł śliwkowych, ekspandowanych ziaren amarantusa, borówek amerykańskich i czipsów lub wiórków z kokosa.
Muffiny jajeczne
Jajka to produkt śniadaniowy numer jeden. Oprócz najwyższej jakości białka zapewnia zdrowe tłuszcze, dzięki czemu uwzględnienie go w śniadaniu zapewnia uczucie sytości na wiele godzin. Muffiny warto upiec wcześniej na zapas. Na dno foremek najlepiej nasypać ziarna słonecznika, dyni lub orzechy, do środka nałożyć posiekane pomidory, a wszystko zalać miksem z doprawionych jajek i posiekanego szczypiorku.
Smoothie bowl
To śniadanie wciąż jest trendy po tym, jak kilka lat temu zaczęło podbijać Instagram. Jest przy tym nie tylko fotogeniczne, ale też pyszne, zdrowe i sycące.
Pierwowzór to meksykańskie danie „açaí na tigela”, czyli jagody açai w misce – połączenie ich pulpy ze składnikami takimi jak płatki zbożowe, banany i inne owoce. Wspomniane jagody to superfood, czyli produkt szczególnie bogaty w niezbędne składniki odżywcze. Poza miejscami, gdzie rośnie rodząca je palma, są dostępne jedynie w postaci mrożonej pulpy lub proszku, zachowując jednak cenne właściwości.
W wersji międzynarodowej, nazwanej smoothie bowl, danie zyskało też inne zdrowe dodatki – orzechy, nasiona, suszone owoce, wiórki kokosowe. Wspomniane jagody można przy tym z powodzeniem zastąpić miksem z innych, dowolnych owoców.