Kanapka mistrza
Kanapka nie musi być nudna czy mało wartościowa – wszystko zależy od wyboru składników. Proponujemy więc cienkie kromki chleba na zakwasie (nie musi być to ciężkostrawne pieczywo pełnoziarniste) z pieczoną lub zwykłą chudą szynkę drobiową. A do środka trochę kremowego serka, listki sałaty, plasterki awokado i kiszonego lub konserwowego ogórka oraz kiełki, np. rzodkiewki lub rzeżuchy.
Kulki mocy
Dostępne w sklepach praliny z bakalii można z łatwością przygotować w domu, oszczędzając przy tym sporo pieniędzy.
Najlepszą bazą tego kompaktowego przysmaku będą rozdrobnione daktyle (najłatwiej wybrać gotową pastę bez dodatków) i mus kokosowy, czyli krem z miąższu kokosa. Do tego posiekane orzechy, suszone owoce, wiórki kokosowe czy kawałki surowego kakao.
Kulki mocy sprawdzą się jako awaryjne śniadanie „w biegu”. Taki posiłek warto jednak uzupełnić porcją witamin, np. ze świeżego owocowego lub warzywnego koktajlu.
Zupa miso
Tradycyjne japońskie śniadanie to również świetny pomysł na polski posiłek, choć pewnie zamiast bulionu dashi z suszonego tuńczyka i alg wybierzemy ten klasyczny. Połączony z gotową pastą miso (fermentowana soja o wielu zaletach zdrowotnych) stanowi bazę zupy, której główne składniki to podsmażone grzyby shiitake (mogą być też boczniaki czy pieczarki), kostki tofu i kawałki kapusty bok-choy. Warzywo to, nazywane też kapustą pak-choi czy chińską, ma delikatny smak i jest coraz szerzej dostępne w sklepach. Można też jednak zastąpić je np. szpinakiem.
Sałatka kuskus
Ta sałatka sprawdzi się nie tylko na śniadanie. Chociaż warzywa trzeba upiec na grillu lub w piekarniku wcześniej, przygotowanie większej ilości ułatwi komponowanie również innych posiłków przez kolejne dni. Polecamy cukinię, paprykę i bakłażana.
Kuskus jako gotowana i wysuszona pszenica wymaga jedynie zalania wrzątkiem (choć znacznie lepsza jest jej wersja pełnoziarnista, wymagająca krótkiego gotowania, czyli kasza bulgur). Do tego umyty szpinak z paczki i najlepiej jeszcze świeży pomidor, nieco oliwy i przypraw – i sycąca sałatka na początek dnia gotowa. Porcję białka zapewnią w niej zboża i szpinak.