Niebanalne musli
Musli i owsianka to propozycje, które nawet najwytrwalszym zwolennikom zdrowego jedzenia mogą się w końcu znudzić. Warto nie rezygnować z takiego śniadania, tylko poddawać je regularnym metamorfozom, wymieniając owoce odpowiednio do sezonu i eksperymentując z różnymi zbożami. Polecane są zwłaszcza te najbogatsze w związki odżywcze – płatki gryczane (również z nasion niepalonych), z komosy ryżowej lub amarantusa.
Porcję białka zapewni dodane do nich mleko, a potem jogurt naturalny, który spoi całość. Wersją uniwersalną i polecaną niezależnie od pory roku jest kompozycja zawierająca świeże jabłka, suszone morele, żurawinę, jagody goji oraz rodzynki.
Hiszpańska tortilla
Tortilla to nie tylko meksykańskie placki – to również nazwa hiszpańskiego omletu z plasterków ziemniaków. Choć oczywiście trzeba go upiec wcześniej, sprawdzi się na każdy posiłek – podobnie jak klasyczny, choć szybszy omlet. Trzeba tylko uzupełnić go o porcję warzyw, np. sałatkę z pomidorem, kukurydzą i warzywami liściowymi, np. cykorią radicchio.
Zestaw sportowy na wynos
Gotowany ryż, pieczona pierś kurczaka, awokado, sałata, pomidory i ogórki – to idealne śniadanie na wynos dla osoby aktywnej, która z samego rana nie ma czasu na jedzenie, ale zależy jej na regularnych posiłkach. Proponowany zestaw produktów często wybierają osoby biegające lub uczęszczające na zajęcia fitness. Obfituje w białko, ale jest niezbyt bogaty w błonnik, który w dni treningowe warto ograniczyć, inaczej jego nadmiar może przyczynić się do odczuwania dyskomfortu jelitowego.