Jak się okazuje, banan ma nie tylko walory smakowe. Pewne zalety przypisuje się również skórce od banana, która ma zaskakujące zastosowania. Sprawdź, do czego warto wykorzystać skórkę po zjedzonym bananie, a już nigdy jej nie wyrzucisz!
Polerowanie srebra
Dzięki skórce od banana przywrócisz blask swoim srebrnym sztućcom i biżuterii. Wystarczy, jak zmiksujesz ją w blenderze i dodasz odrobinę wody, tak aby powstała konsystencja pasty. Następnie przy użyciu miękkiej szmatki i pasty wmasuj je w srebrne rzeczy – znikną przebarwienia i powrócisz im połysk.
Wybielanie zębów
Czy wiedzieliście, że skórki od banana mogą sprawić, że wasze zęby będą jaśniejsze? Tak, to prawda. Wystarczy, jak z dojrzałego banana zdejmiecie skórkę i zaczniecie pocierać jej wewnętrzną stroną zęby do momentu, aż pasta bananowa nie pokryje ich w całości. Pozostaw na 10 minut, a następnie wyczyść zęby szczoteczką, ale bez użycia pasty. Wypłucz buzię. Czynność powtarzaj codziennie przez około dwa tygodnie.
Maseczka na twarz i ciało
Skórka od banana zawiera wiele enzymów – antyoksydantów, które zbawiennie działają na twarz, szyję i całe ciało. Wystarczy, że dokładnie umyjesz obszar ciała, który chcesz odżywić i natrzesz skórę wewnętrzną stroną skórki banana. Możesz także rozłożyć ją na ciele i poczekać, aż się wchłonie i sama wyschnie. Następnie przemyj twarz i ciało. Efekt to nawilżona skóra bez zmarszczek i trądziku.