Zdrowie w naturze
Lecznicze właściwości darów natury znane są od lat. Nasze babcie skutecznie leczyły choroby, wykorzystując do tego soki i wyciągi z kwiatów, roślin czy kory drzew. Uzyskane z nich napoje mają doskonałe działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, oczyszczające czy wzmacniające. Nie dość, że łagodzą objawy wielu chorób, to potrafią im zapobiegać, wspomagając odporność naszego organizmu. Które z soków sprawią, że przetrwany okres jesienno-zimowy bez przeziębień i infekcji?
Sok z dzikiej róży
Dzięki bardzo dużej zawartości witaminy C, sok z dzikiej róży wzmacnia odporność naszego organizmu. Pomaga w zwalczaniu przeziębienia, działa wzmacniająco i przeciwzapalnie. Świetnie sprawdza się też przy nadciśnieniu, chorobach serca i wątroby. Kwiaty dzikiej róży łagodzą niestrawność i ból gardła, mają też doskonały wpływ na skórę.
Sok z malin
Jest świetnym środkiem przeciwgorączkowym. Obecny w malinach naturalny kwas salicylowy ma właściwości ściągające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Sok z malin jest nie tylko niezastąpiony przy infekcjach i przeziębieniach, lecz także wzmacnia odporność organizmu, łagodzi bóle miesiączkowe, neutralizuje działanie wolnych rodników, wzmacnia serce, reguluje pracę układu pokarmowego, obniża ciśnienie krwi, działa przeciwmiażdżycowo.
Sok z czarnego bzu
Doskonale sprawdza się przy leczeniu przeziębień i infekcji wirusowych. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgorączkowe, przeciwbólowe i wykrztuśne. Łagodzi zapalenie gardła i kaszel, wzmacnia układ odpornościowy. Oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga przemianę materii, zwalcza wolne rodniki. Może być stosowany przy problemach z nerkami, stanach zapalnych żołądka czy jelit, nerwobólach i rwie kulszowej.