Woda z aloesem na zaparcia
Aloes znany jest z właściwości lekko przeczyszczających – odpowiedzialne są za to substancje aktywne znajdujące się w jego miąższu. Aby przygotować wodę z aloesem na zaparcia, można kupić gotowy do spożycia aloes i przyrządzić go zgodnie z instrukcją opakowaniu.
Można także wykorzystać odpowiednią roślinę domową, której liście mają od 2 do 5 lat. Należy obciąć je u podstawy, umyć i włożyć do lodówki na 24 godziny, po to, aby zwiększyć aktywność składników czynnych. Następnie przekroić liść wzdłuż i wybrać żel. Miąższ można pokroić lub zblendować i dodać do wody. Należy spożyć go w ciągu 2 dni. Zalecana porcja czystego soku z aloesu to 50 ml, najlepiej na 1 godzinę przed posiłkiem.
Chia fresca pomoże na zaparcia
Chia fresca to połączenie nasion szałwii meksykańskiej z wodą i sokiem z limonki lub cytryny. Chia słynie z wyjątkowo dużej zawartości błonnika pokarmowego i zdolności wchłaniania dużych ilości wody. Włączenie jej do diety osób cierpiących na zatwardzenie, może sprawić, że jelita ich będą pracowały lepiej, a stolce się rozluźnią.
Przed spożyciem chia powinna zostać namoczona, co najmniej przez 30 min. Zalecana proporcja to 10 g na 250 ml wody. Osoby z zaparciami powinny spożywać ją na noc.
Siemię lniane jako naturalny środek na zatwardzenia i biegunki
Siemię lniane stosuje się zarówno przy biegunkach, jak i zaparciach. Zawiera ono duże ilości substancji śluzowych, które wykazują działanie łagodzące i osłonowe m.in. na śluzówkę przewodu pokarmowego i wspomagają mikroflorę jelitową. Przyrządzenie naparu z siemienia lnianego polega na zalaniu gorącą lub ciepłą wodą 2-3 łyżek nasion na co najmniej dwie godziny. Po jego wypiciu przez kolejne dwie godziny nie powinno się przyjmować leków i suplementów diety.
Jesz nasiona chia i siemię lniane? Pamiętaj o tym, żeby pić więcej wody!
W przypadku wprowadzenia do swojej diety bogatych w błonnik nasion chia oraz siemienia lnianego, należy pamiętać, aby zwiększyć ilość wypijanej wody. W ten sposób unikniemy problemów trawiennych. Na każdą łyżkę suchych nasion (10 g) zaleca się spożycie dodatkowej szklanki wody (250 ml).
Dzienne spożycie nasion szałwii meksykańskiej powinno wynosić maks. 30-50 g. W przypadku siemienia lnianego zalecana porcja to do 10 do 30 g oraz co najmniej pół szklanki dodatkowe wody na każdą łyżkę zjedzonych nasion.