Płaski brzuch w liczbach: 80
94 – obwód męskiej talii w centymetrach, powyżej którego wzrasta ryzyko rozwoju otyłości i chorób metabolicznych. Dla kobiet maksymalna wartość to 80 cm. Natomiast poważnym zagrożeniem dla zdrowia są obwody talii wynoszące odpowiednio 102 cm i 88 cm. Pomiar należy wykonywać tuż nad kośćmi biodrowymi.
Szerszy brzuch sygnalizuje większą zawartość tłuszczu trzewnego. Największy przyrost jego masy powoduje spożywanie dużej ilości cukrów oraz izomerów kwasów tłuszczowych typu trans. Występują one w przemysłowym utwardzonym tłuszczu roślinnym, kostkach bulionowych oraz twardych margarynach starego typu.
Płaski brzuch w liczbach: 0
0 – to ilość tłuszczu trzewnego, jaką można usunąć za pomocą zabiegów medycyny estetycznej, m.in. z wykorzystaniem fal radiowych, ultradźwiękowych, akustycznych, kriolipolizy czy liposukcji laserowej. Choć pomagają zredukować tkankę zapasową w problematycznych miejscach, zmniejszają jedynie zawartość tłuszczu podskórnego.
Aby pozbyć się również najbardziej szkodliwego tłuszczu wewnętrznego, niezbędne jest zmniejszenie ogólnej zawartości tkanki tłuszczowej w ciele i przestrzeganie zasad zdrowej diety.
Płaski brzuch w liczbach: 50/30/20
50:30:20 – zachowanie takich proporcji węglowodanów, białka i tłuszczu w diecie w największym stopniu pomaga opanować głód, a także utrzymać stałą wagę i obwód talii.
Jeśli codziennie potrzebujesz na przykład dawki 2000 kcal, oznacza to spożywanie 1000 kcal w postaci węglowodanów, 600 kcal z białka (150 g) i 400 kcal z tłuszczów (45 g). Tym samym orientacyjna porcja węglowodanów powinna wynosić w sumie 250 g, białka – 150 g, a tłuszczu – 45 g.
Wyrzeźbiony brzuch stał się symbolem życia w stylu fit, o szczupłej talii marzą też osoby, które nie spędzają godzin na treningach.