10 cennych zastosowań konopi
Konopie siewne to roślina niedoceniana, od dziesięcioleci wypierana przez inne rośliny. Tymczasem mało która z nich ma tak wszechstronne zastosowania spożywcze, lecznicze i przemysłowe, jak właśnie Cannabis sativa!
Siemię konopne
Nasiona konopi, zwane siemieniem albo orzeszkami konopnymi, to jedno z najbogatszych odżywczo nasion oleistych. Mają wysoki poziom białka – w tych łuskanych jest go ponad 30 proc., a na dodatek ma ono dobry profil aminokwasowy, tj. stanowi białko wartościowe. Prawie połowę ich masy stanowi zdrowy tłuszcz, niezmiernie bogaty w kwasy omega-3. Inne bogactwa tych nasion to fitosterole, witaminy z grupy B (zwłaszcza foliany i niacyna) oraz składniki mineralne, szczególnie żelazo, potas, magnez, wapń, cynk, miedź i mangan.
Olej konopny
Olej tłoczony na zimno z nasion konopi jest tak bogaty w kwas alfa-linolenowy z grupy omega-3, że można zażywać go jak suplement diety – całodzienną porcję tych niezbędnych związków zapewni już łyżeczka tego pysznego dodatku do sałatek. Należy jeść go na zimno, bo podgrzewany traci swoje właściwości.
Olej CBD
To stosowany leczniczo ekstrakt z żeńskich nasion i liści konopi włóknistych, dodawany do spożywczego oleju będącego jego nośnikiem, najczęściej z nasion konopi. Ekstrakt ten, zawierający substancję czynną o nazwie kannabidiol (CBD), nie zawiera praktycznie psychoaktywnego THC, przez co jest legalny i nie powodujący uzależnienia. Działa on harmonizująco na układ nerwowy i immunologiczny, działając przeciwbólowo, przeciwzapalnie, uspokajająco, przeciwdepresyjnie, przeciwdrgawkowo i korzystnie na metabolizm.