Żywność, która pomaga wzmocnić odporność organizmu
Które pokarmy (zgodnie z obecnym stanem wiedzy) są najbardziej zasobne w związki o działaniu wspomagającym funkcjonowanie układu odpornościowego?
1. Miód
Miód jest znanym od pokoleń produktem stosowanym w okresie przeziębień. Większość źródeł naukowych oceniająca wpływ miodu na układ odpornościowy podaje, że skuteczna dzienna dawka miodu, spożywana przez 2-3 miesiące, mieści się w przedziale od 70 do 120 g (224-384 kcal). Zaobserwowano, że spożywanie 2,2 g miodu na kilogram masy ciała dziennie, tylko przez 2 tygodnie spowodowało wzrost ilości komórek układu odpornościowego – neutrofilów, eozynofilów oraz monocytów.
Miód należy dodawać do napojów o temperaturze ok. 50 stopni Celsjusza, gdyż substancje o dobroczynnym działaniu zawarte w miodzie nie są odporne na działanie wysokiej temperatury.
2. Czosnek
Czosnek to podstawowy produkt polecany w kontekście wzmacniania naturalnej odporności organizmu. U osób regularnie konsumujących potrawy z czosnkiem obserwuje się liczniejsze populacje limfocytów. Ze względu na wysoką zawartość związku siarkowego allicyny o działaniu antybiotycznym, czosnek działa silnie przeciwbakteryjnie. Przy pierwszych oznakach przeziębienia, warto skorzystać z tej właściwości czosnku, dodając przeciśnięty przez praskę ząbek do surówki, pasty ze strączków lub mięs. Spore ilości allicyny zawiera także cebula.
3. Pomarańcze, mandarynki, cytryny i inne owoce cytrusowe
Dostarczają przede wszystkim witaminę C, a także szereg flawonoidów, czyli związków antyoksydacyjnych i olejków eterycznych. Kwercetyna, naringeryna, rutyna i hesperedyna to nie jedyne z substancje o działaniu przeciwzapalnym, bo limonen najobficiej występujący związek olejku eterycznego cytrusów, również wykazuje takie działanie.
Cytrusy to dobre źródło witaminy C, która chroni przed infekcjami, ale nie skraca znacząco czasu ich trwania:
• 100 g pomelo dostarcza 61 mg kwasu askorbinowego,
• 100 g pomarańczy – 54 mg,
• 100 g grejpfrutów – 31 mg,
• 100 g mandarynek – 22 mg.
Dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wynosi dla kobiety 75 mg, a dla mężczyzny – 90 mg.