4. Maliny
Maliny są owocami znanymi w medycynie ludowej ze swoich właściwości przeciwzapalnych, które posiadają ze względu na wysoką zawartość substancji antyutleniających: antocyjanów, flawonów, kwasów fenolowych, tanin i β-sitosterolu. Antocyjany mają działanie hamujące enzymy nasilające procesy zapalne, a witamina C będąca silnym przeciwutleniaczem wpływa na działanie limfocytów T. Przeciwwirusowe właściwości malin oraz naparów z liści krzewów malinowych, wynikają z zawartości kwasu elagowego.
5. Imbir
Imbir to kłącze o intensywnym smaku i zapachu, które zawdzięcza obecności olejków o działaniu przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym i immunomodulacyjnym. Działanie imbiru w kontekście układu odpornościowego przypisuje się gingerolom, które są pochodnymi fenoli. Związki te i inne zawarte w imbirze, wpływają hamująco na wydzielanie nadmiernych ilości czynników prozapalnych przez limfocyty T i makrofagi, tym samym regulując odpowiedź układu immunologicznego na patogeny.
Codziennie picie ciepłej wody z tartym imbirem pomaga wzmocnić odporność organizmu, działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie.
6. Marchew, dynia, melon, suszone morele, jarmuż, szpinak…
Pomarańczowe owoce i warzywa oraz warzywa liściaste to dobre źródła beta-karotenu w diecie. Beta-karoten jest prekursorem witaminy A, która jest niezbędna w procesie dojrzewania komórek układu odpornościowego. Wzmacnia skórę, a także błony śluzowe przewodu pokarmowego, które nawet lekko uszkodzone stanowią otwartą furtkę dla drobnoustrojów. Wysokie spożycie produktów obfitujących w beta-karoten (ok. 30 mg na dobę) wykazuje działanie ochronne na organizm uwarunkowane silnym działaniem antyoksydacyjnym tego związku. By, dostarczyć taką ilość beta-karotenu wystarczy wypić ok. 350 ml jednodniowego soku marchwiowego.
7. Jogurt naturalny, kefir, maślanka
Fermentowane produkty mleczne produkowane z udziałem konkretnych szczepów bakterii probiotycznych: Lactobacillus, Bifidobacterium oraz Saccharomyces boulardii — mają działanie immunomodulacyjne.
Bakterie probiotyczne m.in.:
• pobudzają limfocyty T do działania,
• nasilają produkcję cytokin przeciwzapalnych – cząsteczek, których obecność mobilizuje układ immunologiczny do wzmożonej aktywności,
• uszczelniają błonę śluzową w obrębie jelit,
• ograniczają reakcje uczuleniowe,
• inicjują produkcję przeciwciał chroniących organizm w stanie zagrożenia infekcją.
Zawartością bakterii probiotycznych wyróżniają się także kiszonki (kiszona kapusta, ogórki, kimchi, fermentowana soja), niestety dostarczają one jednocześnie sporych ilości sodu.