9 z 15
Zasobnymi źródłami witaminy E w diecie są przede wszystkim...
fot. pixabay

8. Migdały, orzechy laskowe i nasiona słonecznika

Zasobnymi źródłami witaminy E w diecie są przede wszystkim nasiona słonecznika (49 mg/100 g), orzechy laskowe (38 mg/100 g) oraz migdały (25 mg/100 g), podczas gdy potrzeby organizmu wynoszą ok. 10 mg na dobę. Tokoferol ma bardzo silnie właściwości przeciwutleniające, polegające na:
przerywaniu reakcji zapalnych,
neutralizowaniu wolnych rodników w organizmie,
ograniczaniu wydzielania cytokin prozapalnych, które stres oksydacyjny powodują.
Przy pierwszych objawach przeziębienia, poziom markerów stresu oksydacyjnego wzrasta, dlatego warto wówczas dodawać do posiłków garstkę orzechów dziennie, by ilość witaminy E w codziennej diecie była wystarczająca.

10 z 15
Pestki dyni to produkt o bardzo wysokiej zawartości cynku,...
fot. pixabay

9. Pestki dyni

Pestki dyni to produkt o bardzo wysokiej zawartości cynku, gdyż w 100 g dostarczają 7,94 mg tego składnika. Dziennie zapotrzebowanie dla kobiety wynosi 8 mg, a dla mężczyzny – 10 mg. Niedobór cynku w organizmie:
obniża funkcje makrofagów,
• zaburza proces rekrutacji granulocytów,
nasila stres oksydacyjny.
Cynk uczestniczy w produkcji enzymów przez grasicę, a to w tym narządzie dojrzewają komórki układu odpornościowego, nabierając swoich ostatecznych funkcji.

11 z 15
Pełnoziarniste produkty owsiane i jęczmienne, a w mniejszych...
fot. pixabay

10. Płatki owsiane i kasze jęczmienne

Pełnoziarniste produkty owsiane i jęczmienne, a w mniejszych ilościach żytnie, dostarczają beta-glukanów. To frakcja błonnika pokarmowego, który występuje w zewnętrznych częściach okrywy nasiennej wymienionych zbóż.

Dotychczas w badaniach zaobserwowano, że beta-glukany stymulują makrofagi do produkcji cytokin przeciwzapanych, a te pobudzają do działania limfocyty T i B. Ta frakcja błonnika zwiększa działanie fagocytarne makrofagów, które „pochłaniają” wirusy oraz zniszczone komórki.

12 z 15
Tłuste ryby morskie to najlepsze żywieniowe źródła witaminy...
fot. 123rf

11. Łosoś, sardynki, makrela i inne tłuste ryby morskie

Tłuste ryby morskie to najlepsze żywieniowe źródła witaminy D oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Kwasy te wpływają na komórki układu odpornościowego prawdopodobnie poprzez wpływ na wydzielanie związków, odpowiedzialnych za komunikację pomiędzy nimi. Witamina D działa immunomodulująco, obniża skłonność organizmu do reakcji alergicznych, a także pobudza wydzielanie przeciwciał przez limfocyty B.
U osób, które często chorują, stwierdza się w badaniach profilaktycznych niskie, względem zaleceń, stężenie witaminy D we krwi.

Spożywaj tłuste ryby morskie, najlepiej świeże, przynajmniej 2 razy w tygodniu. A witaminę D w okresie jesienno-zimowym warto suplementować w ilości 800-2000 j.m. na dobę.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

One mają do czynienia ze śmiercią na co dzień. Jak wygląda praca ze zwłokami?

One mają do czynienia ze śmiercią na co dzień. Jak wygląda praca ze zwłokami?

Co za kolory i kroje! Tak aktorki „Na dobre i na złe” podążają za jesiennymi trendami

Co za kolory i kroje! Tak aktorki „Na dobre i na złe” podążają za jesiennymi trendami

Rozkochiwała mężczyzn na potęgę! Magdalena Zawadzka w młodości zachwycała urodą

Rozkochiwała mężczyzn na potęgę! Magdalena Zawadzka w młodości zachwycała urodą

Zobacz również

Co za kolory i kroje! Tak aktorki „Na dobre i na złe” podążają za jesiennymi trendami

Co za kolory i kroje! Tak aktorki „Na dobre i na złe” podążają za jesiennymi trendami

Rozkochiwała mężczyzn na potęgę! Magdalena Zawadzka w młodości zachwycała urodą

Rozkochiwała mężczyzn na potęgę! Magdalena Zawadzka w młodości zachwycała urodą