Co jeść, żeby nie chorować? Te produkty wzmocnią twoją odporność. Dodaj je do swojej diety już dziś. Podpowiadamy, po co warto sięgać

Gabriela Fedyk
Martyna Jaros
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Zastanawiasz się, co jeść, żeby nie chorować? To pytanie pojawia się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy sezon chorobowy daje się wszystkim we znaki. W jaki sposób możesz pomóc swojemu organizmowi? Sięgaj po pokarmy, które wzmocnią twoją odporność! Podajemy listę produktów, które wspomogą funkcjonowanie twojego układu odpornościowego.

Spis treści

Co jeść, żeby nie chorować? Wybierz produkty, które wzmacniają odporność

Układ odpornościowy ma chronić organizm przed czynnikami zewnętrznymi, które mogą powodować choroby i infekcje. Wybierając odpowiednie produkty, dostarczające konkretne składniki odżywcze, możesz:

  • wzmacniać naturalną barierę ochronną np. błony śluzowe przewodu pokarmowego,
  • wpływać na aktywność komórek obronnych organizmu np. limfocyty, makrofagi,
  • w pewnym stopniu ograniczać nasilenie stanu zapalnego.
Które pokarmy (zgodnie z obecnym stanem wiedzy) są najbardziej zasobne w związki o działaniu wspomagającym funkcjonowanie układu odpornościowego?
Które pokarmy (zgodnie z obecnym stanem wiedzy) są najbardziej zasobne w związki o działaniu wspomagającym funkcjonowanie układu odpornościowego? teksomolika/freepik

Badania nad wpływem składników pokarmowych, takich jak witaminy, związki mineralne, antyoksydanty i kwasy tłuszczowe, na działanie układu odpornościowego to temat stosunkowo świeży. Wynika jednak z nich jasno – po pewne produkty warto sięgać regularnie nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. W naszej galerii zdjęć dowiesz się, co warto dodać do swojego codziennego jadłospisu, by poprawić swój stan zdrowia oraz samopoczucie.

Jesienią tej witaminy mamy jak na lekarstwo. Zadbaj o odporność i uzupełnij niedobór

Jesienią tej witaminy mamy jak na lekarstwo. Zadbaj o odporność i uzupełnij niedobór

Choć jeszcze tego nie widać ze względu na piękną pogodę, jesień jest już coraz bliżej. Wraz z nią zacznie się chorowanie na przeziębienie, grypę czy COVID-19. Warto się więc przygotować i zawczasu zad...

Monika Góralska
Monika Góralska

Jak wzmocnić układ immunologiczny?

Choć nie jest możliwe szybkie wzmocnienie układu odpornościowego, to im szybciej zaczniesz wprowadzać kilka zmian w stylu życia, tym szybciej poprawisz swoje ogólne samopoczucie, w tym swoją odporność.

Co robić, żeby wzmocnić odporność? Wprowadź do swojego planu dnia tych kilka zmian:

  • stosuj zbilansowaną dietę z dużą ilością świeżej żywności i produktów pełnoziarnistych,
  • ruszaj się co najmniej 150 minut tygodniowo,
  • wysypiaj się,
  • staraj się minimalizować stres (stosuj techniki relaksacyjne, medytuj, oddychaj),
  • rzuć palenie,
  • ogranicz spożycie alkoholu.

Jesienią i zimą warto jeść zupy. Rosół i zupa pomidorowa to polskie klasyki, które w naturalny sposób wspomogą twoją odporność. Pamiętaj też o właściwej higienie i myciu rąk. To pomaga zapobiegać rozprzestrzenianiu się zarazków.

Jeżeli będziesz regularnie jeść różne pokarmy bogate w witaminy i minerały (takie jak owoce cytrusowe, szpinak, czerwona papryka i imbir), możesz pomóc wzmocnić swój układ odpornościowy. To prosty sposób na zapobieganie przeziębieniom, grypie i innym infekcjom. Zamiast do apteki, pójdź do swojej kuchni, warzywniaka lub sklepu – tam znajdziesz prawdziwą skarbnicę zdrowia.

Zobacz także: Przepis na koktajl z jarmużu na wzmocnienie odporności

7 produktów, które osłabiają twoją odporność. Unikaj ich szczególnie teraz

7 produktów, które osłabiają twoją odporność. Unikaj ich szczególnie teraz

W okresie jesienno-zimowym częściej zastanawiasz się, jak możesz wspomóc swój organizm i jego układ odpornościowy. Suplementacja, aktywność fizyczna i odpowiednia dieta to kilka z czynników, które mog...

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze 4

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

M
Mietek Szurpit
? ja dodatkowo piję soki z pigwy lub moje ulubione wody z witaminami i minerałami DrWitt, zima wtedy nie straszna ?
k
kronos

Po pierwsze kiszonki, czyli naturalne probiotyki. W razie potrzeby, poza sezonem czy przy wskazaniach, dodatkowo suplementacja np. estabiomem. Znaczna część naszej odporności zależy od funkcjonowania flory jelitowej, o czym wciąż zapominamy.

R
Roberta
29 lutego, 16:39, Emil:

ja na zdrowy organizm ograniczam tłuszcze nienasycone :P mam patelnie z dnem groszkowym np i nie uzywam tak duzo tłuszczu do smazenia ")

jakiej firmy jest ta patelnia z dnem groszkowym ?

E
Emil

ja na zdrowy organizm ograniczam tłuszcze nienasycone :P mam patelnie z dnem groszkowym np i nie uzywam tak duzo tłuszczu do smazenia ")

Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet