Spis treści
Co jeść, żeby nie chorować? Wybierz produkty, które wzmacniają odporność
Układ odpornościowy ma chronić organizm przed czynnikami zewnętrznymi, które mogą powodować choroby i infekcje. Wybierając odpowiednie produkty, dostarczające konkretne składniki odżywcze, możesz:
- wzmacniać naturalną barierę ochronną np. błony śluzowe przewodu pokarmowego,
- wpływać na aktywność komórek obronnych organizmu np. limfocyty, makrofagi,
- w pewnym stopniu ograniczać nasilenie stanu zapalnego.
Badania nad wpływem składników pokarmowych, takich jak witaminy, związki mineralne, antyoksydanty i kwasy tłuszczowe, na działanie układu odpornościowego to temat stosunkowo świeży. Wynika jednak z nich jasno – po pewne produkty warto sięgać regularnie nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. W naszej galerii zdjęć dowiesz się, co warto dodać do swojego codziennego jadłospisu, by poprawić swój stan zdrowia oraz samopoczucie.
Jesienią tej witaminy mamy jak na lekarstwo. Zadbaj o odporność i uzupełnij niedobór
Choć jeszcze tego nie widać ze względu na piękną pogodę, jesień jest już coraz bliżej. Wraz z nią zacznie się chorowanie na przeziębienie, grypę czy COVID-19. Warto się więc przygotować i zawczasu zad...
Jak wzmocnić układ immunologiczny?
Choć nie jest możliwe szybkie wzmocnienie układu odpornościowego, to im szybciej zaczniesz wprowadzać kilka zmian w stylu życia, tym szybciej poprawisz swoje ogólne samopoczucie, w tym swoją odporność.
Co robić, żeby wzmocnić odporność? Wprowadź do swojego planu dnia tych kilka zmian:
- stosuj zbilansowaną dietę z dużą ilością świeżej żywności i produktów pełnoziarnistych,
- ruszaj się co najmniej 150 minut tygodniowo,
- wysypiaj się,
- staraj się minimalizować stres (stosuj techniki relaksacyjne, medytuj, oddychaj),
- rzuć palenie,
- ogranicz spożycie alkoholu.
Jesienią i zimą warto jeść zupy. Rosół i zupa pomidorowa to polskie klasyki, które w naturalny sposób wspomogą twoją odporność. Pamiętaj też o właściwej higienie i myciu rąk. To pomaga zapobiegać rozprzestrzenianiu się zarazków.
Jeżeli będziesz regularnie jeść różne pokarmy bogate w witaminy i minerały (takie jak owoce cytrusowe, szpinak, czerwona papryka i imbir), możesz pomóc wzmocnić swój układ odpornościowy. To prosty sposób na zapobieganie przeziębieniom, grypie i innym infekcjom. Zamiast do apteki, pójdź do swojej kuchni, warzywniaka lub sklepu – tam znajdziesz prawdziwą skarbnicę zdrowia.
Zobacz także: Przepis na koktajl z jarmużu na wzmocnienie odporności
7 produktów, które osłabiają twoją odporność. Unikaj ich szczególnie teraz
W okresie jesienno-zimowym częściej zastanawiasz się, jak możesz wspomóc swój organizm i jego układ odpornościowy. Suplementacja, aktywność fizyczna i odpowiednia dieta to kilka z czynników, które mog...