Jaka dieta po pięćdziesiątce? Sprawdź zalecenia dietetyków
Co jeść, by po 50. roku życia utrzymać dobry stan zdrowia i uniknąć przybierania na wadze? Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, ewentualnie naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. (fot. freepik)
Ile kalorii spożywać po 50.?
W połowie życia zapotrzebowanie na energię jest dużo niższe niż w młodości, np. dla kobiety w wieku 50 lat, która waży 68 kg i ma 165 cm (taka jest statystyczna Polka) jest to jedynie ok. 1375 kcal.
Ile białka przyjmować po 50.?
Najlepiej, gdy białko dostarcza 12-15 proc. energii, co odpowiada 165-200 kcal – czyli 40-50 g białka. Obok tego zwierzęcego w codziennych posiłkach powinno pojawiać się roślinne, które pochodzi z nasion roślin strączkowych i ich przetworów (m.in. tofu czy hummus), orzechów, pestek oraz nasion takich jak sezam, siemię lniane, nasiona chia czy konopne.
Ile tłuszczu jeść po 50.?
Zaleca się, by tłuszcz zapewniał 25-30 proc. kalorii w diecie – to dawka 38-45 g. Ważne, by nie był to tłuszcz zwierzęcy z produktów mięsnych i mlecznych, tylko roślinny i nieprzetworzony, zawarty m.in. w oliwie, olejach tłoczonych na zimno, masłach orzechowych i orzechach czy paście sezamowej tahini.