Spis treści
Czy można jeść fusy z kawy?
Fusy z kawy są zwykle uważane za odpady i wyrzucane. Niesłusznie, ponieważ mają one wiele korzystnych właściwości i zastosowań np. jako peeling do twarzy i ciała, nawóz do roślin czy środek czyszczący. Ziarna kawy można również bezpiecznie jeść. Kawa zawiera cenne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki oraz kofeinę wpływającą na poprawę koncentracji i zwiększenie energii. Czy tak samo działają fusy z kawy?
Zobacz także:
Po co jeść fusy z kawy? Wykorzystaj właściwości ziaren kawy
Fusy z kawy dostarczają tych samych składników odżywczych co sam napój, ale w znacznie bardziej skoncentrowanej formie. Kawa parzona jest bowiem rozcieńczona wodą i zwykle filtrowana, dlatego znajduje się w niej tylko część kofeiny i innych substancji zawartych w całych ziarnach. Spożywanie fusów z kawy sprawia, że kofeina wchłaniana jest już przez śluzówkę jamy ustnej, dzięki czemu do organizmu dostaje się jej dużo więcej niż podczas picia zaparzonej kawy. W związku z tym zarówno pozytywne, jak i negatywne właściwości kawy zostają wzmocnione podczas jedzenia ziaren kawy.
Czytaj także: Darmowe kosmetyki na twarz i ciało z kawy. Odmłodzą, wygładzą zmarszczki i cellulit. Zrób peeling i maseczkę z fusów z kawy
Najbardziej cenione właściwości kawa ma dzięki zawartości kofeiny oraz antyoksydantów. Kofeina działa korzystnie na układ nerwowy, pobudza, dodaje energii, poprawia nastrój, zwiększa koncentrację, pamięć i wydajność. Kofeina hamuje bowiem działanie hormonu wpływającego na odczucie senności i zmęczenia.
Natomiast antyoksydanty, a wśród nich szczególnie zawarty w kawie kwas chlorogenowy, wykazują działanie przeciwzapalne oraz zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2. Najlepszym źródłem kwasu chlorogenowego jest zielona kawa, czyli niepalone ziarna kawy, ponieważ proces palenia powoduje częściową utratę tego kwasu. Jednak ziarna zielonej kawy są zbyt twarde i nie nadają się do jedzenia.
Jeśli chcesz wypróbować właściwości fusów z kawy, ale nie wyobrażasz sobie zjedzenia ich samych łyżeczką, to możesz dosypać je do porannej owsianki, ciasta czy jako przyprawa do pieczonego mięsa. W coraz większej liczbie sklepów pojawiają się również ziarna kawy w czekoladzie w formie przekąski do podjadania jako alternatywa dla tradycyjnej kawy.
Fusy z kawy na odchudzanie
Działanie wpływające na nieznaczną redukcję wagi ziarna kawy zawdzięczają kofeinie, która przyspiesza metabolizm i zmniejsza stężenie cukru we krwi. Kofeina, zwłaszcza spożywana przed treningiem, zwiększa jego efektywność, ponieważ pobudza i podwyższa wydajność organizmu. Ziarna kawy zwiększają także uczucie sytości, dzięki czemu niwelują chęć podjadania między posiłkami, mają też mało kalorii.
Jednak fusy z kawy same w sobie nie są środkiem odchudzającym, nie należy się więc spodziewać spektakularnych efektów i redukcji znacznej ilości kilogramów po włączeniu ziaren kawy do swojej diety. Oczekiwane efekty może natomiast przynieść spożywanie fusów lub ziaren z kawy przed treningiem, ponieważ wysiłek fizyczny oraz odpowiednia dieta są podstawą w profilaktyce otyłości i mogą być pomocne podczas redukcji masy ciała.
Zobacz także:
Przeciwwskazania do jedzenia fusów z kawy
Mimo, że fusy z kawy mają cenne dla zdrowia właściwości, to jednak nie każdy może je spożywać. Nie są one zalecane zwłaszcza osobom z wrażliwym układem pokarmowym, a szczególnie zmagającym się z refluksem i zgagą, ponieważ mogą nasilić ich objawy, zwiększając wydzielanie kwasu żołądkowego. Dodatkowo mogą też wywołać bóle brzucha, wzdęcia, biegunki lub mdłości.
Kawa zawiera antyoksydanty, ale dwa z nich kafesterol i kahweol wpływają na podwyższenie poziomu cholesterolu całkowitego we krwi. W kawie parzonej znajduje się niewielka ilość tych składników, ponieważ zostają one częściowo zatrzymane w procesie filtrowania, natomiast fusy z kawy zawierają ich duże ilości.
Zobacz także:
Ile fusów z kawy można zjeść? Bezpieczna dawka kofeiny
W fusach z kawy znajduje się dużo większa dawka kofeiny niż w zaparzonej kawie, ponieważ kofeina jest w nich skoncentrowana. Pijąc kawę i równocześnie jedząc fusy z kawy możemy doprowadzić do przedawkowania kofeiny, co będzie skutkowało nadmiernym pobudzeniem, przyspieszeniem tętna, zaburzeniami pracy serca, bólem głowy, drżeniem rąk i mięśni, bezsennością, uczuciem lęku, stresu i niepokoju oraz mdłościami.
Bezpieczna ilość kofeiny nie powinna przekraczać 200 mg w pojedynczej dawce oraz 400 mg w ciągu dnia, co odpowiada 4-5 filiżankom kawy. Natomiast w 8 ziarnach kawy znajduje się tyle samo kofeiny, co w filiżance espresso.
Kawy nie powinny natomiast spożywać osoby poniżej 18. roku życia oraz kobiety w ciąży, gdyż w tych przypadkach nie istnieje bezpieczna dawka kofeiny do spożycia.
Ilość kofeiny w ziarnach kawy zależy natomiast od jej gatunku, sposobu palenia oraz długości parzenia kawy. Jedno ziarno kawy w czekoladzie zawiera ok. 12 g kofeiny, co oznacza, że bezpiecznie w ciągu dnia można zjeść ok. 17 ziaren takiej kawy. Trzeba wziąć jednak pod uwagę to, że ilość kofeiny zależy również od jej zawartości w czekoladzie. Dodatkowo czekolada może zawierać dużą ilość kalorii, tłuszczu oraz cukru, więc inne właściwości samych ziaren kawy mogą być z tego powodu osłabione.