5 z 18
Jajka gotowane bez skorupki (po benedyktyńsku) to wdzięczne...
fot. Keltra89/pixabay.com

Zdrowa jajka wielkanocne. Jajka w koszulkach – po benedyktyńsku

Jajka gotowane bez skorupki (po benedyktyńsku) to wdzięczne zwieńczenie kanapeczek i sałatek. Przygotowuje się je w wodzie (10 cm w garnku) z łyżką octu. Jajko wbite do miseczki wlewa się w wir po zamieszaniu wody, wyłącza ogrzewanie, przykrywa na 4 min i wyciąga przy użyciu łyżki cedzakowej. Można podawać je na grzankach czy miniplackach tortilla, z rukolą, ziołami czy młodymi pędami groszku.

6 z 18
Jajka można zapiekać razem ze skorupką, a całość nawet...
fot. gkrphoto/123RF

Zdrowa jajka wielkanocne. Panierowane jajka faszerowane w skorupkach

Jajka można zapiekać razem ze skorupką, a całość nawet panierować. Ugotowane jajko na twardo rozkraja się wzdłuż ostrym nożem bez obierania. Zawartość połówek, czyli żółtka i białka, ostrożnie się wyjmuje i przerabia na masę (np. z siekanką natką i/lub szczypiorkiem oraz tartym serem, szynką albo wędzoną rybą), a następnie umieszcza z powrotem w skorupkach. Takie jajka można też zapiekać.

7 z 18
Jajka można też podać w pysznej i zdrowej sałatki. Warto...
fot. foodandmore/123RF

Zdrowa jajka wielkanocne. Sałatka z jajek

Jajka można też podać w pysznej i zdrowej sałatki. Warto dodawać je pokrojone w ćwiartkach dopiero pod koniec przygotowania potrawy, by nie straciły formy. Idealnie komponują się z zielonymi warzywami (szparagi lub brokuły na parze, sałata, rukola, szpinak), pomidorem, orzechami i ziołami – i sosem winegret lub majonezowym. Uzupełnieniem smaku może być też gorzki element, który wspomaga trawienie, jak np. kawałki czerwonej cykorii radicchio.

8 z 18
Do napełniania połówek jaj ugotowanych na twardo świetnie...
fot. shashkina/123RF

Zdrowa jajka wielkanocne. Jajka faszerowane hummusem

Do napełniania połówek jaj ugotowanych na twardo świetnie nadaje się humus, czyli pasta z ugotowanej ciecierzycy, zmiksowanej z pastą sezamową tahini (1-3 łyżki na szklankę nasion), sokiem z połowy cytryny i przyprawami (po szczypcie mielonej kolendry i kminu rzymskiego i/lub 1-2 zgniecione ząbki czosnku). Pożądanym dodatkiem jest świeża natka pietruszki (nawet kilka garści). Podczas miksowania warto dodać nieco mocno schłodzonej wody, co sprawia, że pasta jest bardziej aksamitna. Gotowy hummus (w różnych smakach) można też łatwo kupić w sklepie.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Znane osobistości na pogrzebie Elżbiety Zającówny. Ostatnie pożegnanie aktorki

Znane osobistości na pogrzebie Elżbiety Zającówny. Ostatnie pożegnanie aktorki

Kasia Tusk w kuchni ma drabinę. Czy to element wystroju?

Kasia Tusk w kuchni ma drabinę. Czy to element wystroju?

Gwiazdy żegnały Elżbietę Zającównę.  Odeszła "sarenka o wielkich oczach..."

Gwiazdy żegnały Elżbietę Zającównę. Odeszła "sarenka o wielkich oczach..."

Zobacz również

Znane osobistości na pogrzebie Elżbiety Zającówny. Ostatnie pożegnanie aktorki

Znane osobistości na pogrzebie Elżbiety Zającówny. Ostatnie pożegnanie aktorki

Kasia Tusk w kuchni ma drabinę. Czy to element wystroju?

Kasia Tusk w kuchni ma drabinę. Czy to element wystroju?