9 z 18
Posiekane jajka ugotowane na twardo (około 8 minut we...
fot. handmadepictures/123RF

Zdrowa jajka wielkanocne. Pasta jajeczna

Posiekane jajka ugotowane na twardo (około 8 minut we wrzątku) to doskonała baza smakowa pysznej pasty kanapkowej. Można podawać ją na grzankach, kawałkach tortilli czy w naleśnikowej roladzie w plasterkach. Wystarczy wymieszać je z majonezem, dodając ew. musztardy, oraz drobno pokrojoną cebulą i ziołami (np. szczypiorkiem, natką pietruszki, koperkiem lub ich mieszanką).

10 z 18
Jajka faszerowane nadzieniem z buraczków i podane z kawiorem...
fot. zhuravlevaanna/123RF

Zdrowa jajka wielkanocne. Jajka faszerowane sałatką z buraków

Jajka faszerowane nadzieniem z buraczków i podane z kawiorem na grzankach to wykwintna propozycja na Wielkanoc. Do przygotowania sałatki z buraczków warto użyć bulw ugotowanych w mundurkach i obranych po schłodzeniu, by były smaczniejsze i zdrowsze. Pokrojone drobno warzywo można wymieszać z posiekaną cebulą i ogórkiem kiszonym, po czym scalić sosem, np. majonezem z pieprzem albo gęstym jogurtem z koperkiem.

11 z 18
By przygotować dekoracyjne jajka w kokilkach, wbija się całe...
fot. Olga Yastremska/123RF

Zdrowa jajka wielkanocne. Jajka w kokilkach

By przygotować dekoracyjne jajka w kokilkach, wbija się całe sztuki na spód wypełniony dodatkami (np. liście szpinaku z serem, czosnkiem i przyprawami; plastry pomidora, mozzarelli i cebuli oraz pieprz i sól, kostki chleba i szynki oraz posiekana natka z masłem), po czym piecze w temp. 200 stopni Celsjusza przez 10-12 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

12 z 18
Połówki jaj ugotowanych na twardo można wypełnić zdrową...
fot. alex9500/123RF

Zdrowa jajka wielkanocne. Jajka faszerowane z brokułem

Połówki jaj ugotowanych na twardo można wypełnić zdrową pastą o intensywnym kolorze, najlepiej z żółtek i zielonych warzyw, takich jak szpinak (ugotowany i odciśnięty z wody), brokuł (najlepiej na parze, gdyż wtedy zachowuje pełnię smaku), rukola czy zioła, np. natka. Składniki w tym kolorze warto też ze sobą łączyć. Dekoracją mogą być np. pokruszone plasterki podsmażonego i osączonego z tłuszczu bekonu.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Zmarli w tym roku. Tych ludzi sztuki i nauki nie ma już z nami

Zmarli w tym roku. Tych ludzi sztuki i nauki nie ma już z nami

Kiedyś każdy miał go w szafie! Gwiazdy postawiły na ten modny akcent

Kiedyś każdy miał go w szafie! Gwiazdy postawiły na ten modny akcent

Sukienka jesienna do pracy i na spotkanie na mieście. Trendy, które noszą gwiazdy

Sukienka jesienna do pracy i na spotkanie na mieście. Trendy, które noszą gwiazdy

Zobacz również

Dymiące się znicze i tłumy na cmentarzach. Tak wyglądało Wszystkich Świętych w PRL-u

Dymiące się znicze i tłumy na cmentarzach. Tak wyglądało Wszystkich Świętych w PRL-u

Co za kolory i kroje! Tak aktorki „Na dobre i na złe” podążają za jesiennymi trendami

Co za kolory i kroje! Tak aktorki „Na dobre i na złe” podążają za jesiennymi trendami