Zdrowa jajka wielkanocne. Jajka sadzone na placku
Jajka zapiekane na domowym pieczywie drożdżowym to prosty i pyszny element odświętnego posiłku. Można przygotować zwykły placek z ciasta jak na pizzę czy charakterystyczną łezkę chaczapuri – pieczywa gruzińskiego, w którym oprócz zwykłych składników (mąka pszenna, drożdże, woda, sól i odrobina cukru) dodaje się też mleko i masło; przygotowanie ciasta jest takie samo. Jajka wybija się na wyrośnięte, uformowane placki – i piecze się w temp. 225 stopni Celsjusza przez 15-20 minut.
Zdrowa jajka wielkanocne. Kurczaczki w jajkach
Nieco więcej wprawy wymaga przygotowanie jajecznych kurczaczków, które wyglądają, jakby dopiero wylęgły się ze skorupek. Kuleczki z farszu albo porcje ze szprycy umieszcza się w białkach z jajek na twardo, które trzeba odpowiednio wyciąć przy wyjmowaniu żółtek. Farsz warto zrobić z żółtek zmiksowanych z warzywami, np. marchewką ugotowaną w skórce i obraną. Jeszcze lepszy smak zapewni starta marchewka z pietruszką i/lub selerem, podsmażona wraz z cebulą. Warzywa należy dobrze odparować, a nadzienie zagęścić w razie potrzeby tartą bułką. Oczy można zrobić z ziaren pieprzu, a dziób i łapki – z plasterków marchewki.
Zdrowa jajka wielkanocne. Jajka faszerowane z rzodkiewkami i szczypiorkiem
Do gotowanych jajek pasują praktycznie wszystkie warzywa, zwłaszcza wiosenne. Połówki jaj ugotowanych na twardo można faszerować pastą z ugotowanych i posiekanych żółtek z dodatkiem siekanego szczypiorku i rzodkiewek. Starannie pokrojonymi kawałkami tych warzyw można udekorować przekąskę, a całość podać na zielonych liściach karbowanej sałaty.
Zdrowa jajka wielkanocne. Sandwicze z jajek
Atrakcyjnie prezentujące się sandwicze z jajek na twardo urozmaicą wielkanocny stół. Można przełożyć je żółtym serem, pomidorem, sałatą i podsmażonym bekonem, osączonym z tłuszczu. W zdrowszej wersji ser warto zastąpić wędzonym tofu, a bekon – kawałkiem pieczonej lub marynowanej papryki.