Pyszne i zdrowe jajka wielkanocne. Tak podaj je na świąteczne śniadanie
Jajka można jeść je regularnie, ale z umiarem. Większości osób nie zaszkodzi jednak spróbowanie w Wielkanoc kilku dań jajecznych. Zobacz, jak je przygotować, by były nie tylko pyszne, ale też zdrowe.
Zdrowa jajka wielkanocne. Kurczaki z jajek
Tak podane jajka spodobają się nie tylko najmłodszym. Ugotowane na twardo sztuki można „posadzić” na tarteletkach wypełnionych farszem a jajek na twardo z majonezem, najlepiej również z awokado i czosnkiem. Spody do tarty można zrobić łatwo z dowolnego ciasta albo kupić gotowe. Dekorację kurczaków można natomiast zrobić z goździków (oczy) i odpowiednio wyciętych plasterków marchewki (dziób i grzebień). Całość zwieńczy listek natki pietruszki.
Zdrowa jajka wielkanocne. Jajka w muffinach
Te miniwypieki przyrządza się z surowych jajek wymieszanych z dodatkami smakowymi, takimi jak kostki cebuli, różyczki brokułu, starty ser, kawałki wędliny, plasterki pieczarek, posiekane zioła itp. Następnie masę umieszcza się w miniforemkach, które można wyłożyć plastrami bekonu. Następnie należy wypełnić je w 2/3 objętości farszem i piec 15-20 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.
Zdrowa jajka wielkanocne. Jajka faszerowane z warzywami
Aby przygotować jajka nadziewane warzywami, z ich połówek na twardo wyjmuje się żółtka i miesza z dodatkami (majonez, szczypior, koper lub natka, kapary, posiekane oliwki, groszek konserwowy, kawałki papryki, ryby, kostki szynki lub wędzonego tofu itp.), po czym napełnia pastą. Dekoracją mogą być gałązki i listki ziół, tłuczone ziarna czarnego lub kolorowego pieprzu, posiekane orzechy.