Owsianka na każdy dzień tygodnia. Jedz bez nudy!
Owsianka ze zdrowymi dodatkami to wartościowe i sycące danie na każdy dzień i porę dnia. Zobacz smakowite pomysły.
Owsianka z owocami
Do owsianki możesz dodawać wszelkie owoce. Najlepiej połączyć te kwaśne (jagodowe, wiśnie, cytrusy itp.) z bardziej słodkimi, i dołożyć je do ugotowanych płatków tuż przed jedzeniem. Jeśli używasz mrożonych owoców, możesz wrzucić je do gorącej owsianki.
Owsianka z jogurtem
Płatki owsiane możesz namoczyć w jogurcie (wtedy wybierz jogurt rzadszy) – albo dodać go do gotowej, gęstej owsianki (najlepszy będzie jogurt o bardziej zwartej konsystencji, np. grecki czy bałkański). Jeśli nie chcesz, by owsianka stała się bombą kaloryczną, zamiast klasycznej wersji zawierającej co najmniej 10 proc. tłuszczu wybierz jogurt do 3 proc. tłuszczu. Unikaj też jogurtów słodzonych – wybierz naturalny i dodaj owoce, ew. dżem lub konfitury.
Owsianka z jabłkiem
Jabłka to najłatwiej dostępne owoce wtedy, gdy po owsiankę sięgamy najczęściej, czyli w chłodniejszej części roku. Jeśli chcesz, by była jeszcze zdrowsza i bardziej sycąca, nie obieraj jabłek ze skórki.