Owsianka z czekoladą
Dodatek czekolady gorzkiej lub deserowej wzbogaci owsiankę w cenne przeciwutleniacze z kakao. Możesz ją posiekać i wrzucić do płatków, najlepiej ciepłych – z zimnymi może stać się za twarda. Możesz też rozpuścić czekoladę w gorącym mleku, albo w dopiero co przygotowanej owsiance. Jeśli chcesz, by twoje danie miało wspaniały smak, ale mniej kalorii z tłuszczu, zastąp czekoladę odtłuszczonym kakao.
Owsianka z truskawkami
Truskawki są bogate w witaminę C, a przy tym umiarkowanie słodkie. To idealny dodatek do owsianki przez cały rok, bo poza sezonem łatwo je kupić w postaci mrożonej. By uzyskać ten smak, można też dodać do płatków proszek z liofilizowanych truskawek.
Owsianka z masłem orzechowym
Masło z orzechów ziemnych, ale też migdałowe, z nerkowców czy innych orzechów, a także pasta tahini z sezamu, to dodatki podnoszące smak i wartość odżywczą owsianki. Wzbogacą ją nie tylko w kalorie (cenne zwłaszcza rano czy przed treningiem), ale też w niezbędne białko, zdrowe tłuszcze i składniki mineralne.
Owsianka z siemieniem lnianym
Niepozorne siemię lniane to prawdziwy superprodukt. Obfituje zwłaszcza w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, białko i rozpuszczalny błonnik. W układzie pokarmowym tworzy żel, który działa łagodząco na podrażnienia, wchłania cholesterol i toksyny oraz odżywia zbawienną mikroflorę jelitową. Podobnie działają nasiona chia (szałwi hiszpańskiej), którymi można siemię zastąpić. Zarówno siemię, jak i chia, pasują i do słodkich, i do wytrawnych owsianek.