Owsianka z malinami
Maliny to owoce szczególnie bogate w salicylany – tak jak aspiryna. Choć związki te występują z stosunkowo niewielkich ilościach, regularne jedzenie malin (poza sezonem mrożonych) pomaga łagodzić stany zapalne w organizmie, np. spowodowane intensywną aktywnością fizyczną.
Owsianka pieczona
Ulubioną owsiankę można bez problemu zamienić w pieczony deser. Wystarczy przełożyć wymieszane składniki do naczynia do pieczenia, najlepiej posmarowanego olejem kokosowym albo rafinowanym rzepakowym, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec do momentu, aż struktura się zestali, a wierzch – przyrumieni.
Owsianka w słoiku
Owsianka w słoiku do wygodna opcja „na wynos”. Nie musisz przekładać gotowanych płatków do zamykanego naczynia – równie dobrze możesz połączyć w nim wszystkie składniki (w tym płatki nie wymagające podgrzewania) i wstawić do lodówki na noc. A rano zabrać ze sobą najlepiej w izotermicznej torbie.
Owsianka na słono
Kto powiedział, że owsianka musi być słodka? Równie dobrze możesz zrobić wersję warzywną, dodając do niej startą marchewkę, ugotowane na parze brokuły, pomidora, listki sałaty. Do całości będą pasować orzechy, pestki i nasiona, jak również inne dodatki białkowe, np. jogurt naturalny, twaróg czy tofu.