Owsianka z bananem
Jeśli trzeba by wybrać jeden owoc, który wystarczy do poprawienia smaku owsianki pod nieobecność innych słodkich dodatków tego typu, najlepszy byłby banan. Jest słodki, wyrazisty i dostępny przez cały rok.
Owsianka na mleku sojowym
Jeśli nie wiesz, jakie dodać mleko (i czy nie zastąpić go wodą), próbuj różnych jego rodzajów, aż znajdziesz swój ulubiony smak. Oprócz mleka krowiego i koziego oraz mleczka sojowego do dyspozycji masz też mleczko owsiane, migdałowe, ryżowe i z konopi.
Owsianka z pieczonych płatków
Płatki owsiane można też przygotować do jedzenia poprzez podpieczenie. Dzięki temu stają się bardziej apetyczne i lepiej nadają się np. do posypywania deserów.
Owsianka na jogurcie
Ciesz się smakiem i właściwościami owsianki przygotowanej nie tylko na wodzie, mleku krowim albo roślinnym, ale także jogurcie. Danie będzie gęściejsze, zyska cenne bakterie kwasu mlekowego.