Tradycyjne, pyszne przepisy na wielkanocny stół!
Tegoroczna Wielkanoc będzie niewątpliwie inna niż zwykle. Tradycyjnie święta kojarzymy z dodatkowym wypoczynkiem od pracy i szkoły, uwielbiamy je spędzać w domu i w gronie najbliższych, delektując się wybornymi potrawami. Tym razem jednak nie możemy pozwolić sobie na przeżywanie świąt w kościołach i na rodzinnych spacerach. Jak stworzyć klimat świąt bez wychodzenia z domu? Oczywiście za pomocą tradycyjnych potraw! Wypróbuj 7 pysznych i prostych przepisów na wielkanocny stół, które uświetnią ten szczególny czas.
1. Ciasto marchewkowe
• 2 jajka
• 150 g cukru brązowego
• 120 ml oleju
• 250 g utartej marchewki
• 100 g rodzynek
• 75 g drobno pokrojonych orzechów włoskich
• 170 g mąki pszennej
• ½ łyżeczki sody
• łyżeczka cynamonu
• pół łyżeczki gałki muszkatołowej
• szczypta soli
Jajka zmiksować z cukrem i olejem do uzyskania jasnego, gładkiego kremu. Dodać resztę suchych składników (mąkę, sodę, przyprawy). Na końcu delikatnie wmieszać łyżką marchewkę, orzechy i rodzynki. Piec w 160°C ok. 1 godz. 15 min.
Dodatkowo można wykonać przepyszny krem, którym przełożysz ciasto. Wystarczy zmiksować 125 g miękkiego masła ze ¾ szklanki cukru pudru do uzyskania puszystej masy, a następnie dodać 3 opakowaniami kanapkowego serka twarogowego (słonego).
2. Chałka pszenna
• 30 g drożdży
• 400 ml ciepłej wody lub mleka
• 90 g cukru
• 850 g + 150 g mąki pszennej
• 3 jajka
• 100 g roztopionego masła
• pół łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie lub mleku, odstawić do wyrośnięcia.
W misce wymieszać 850 g mąki, cukier, sól. Stopniowo dodawać masło i jajka. Wyrobić ciasto i powoli dodawać kolejne 150 g mąki (lub mniej).
Ciasto powinno być luźne i odstawać od ścianek miski. Wyrabiać ciasto na stolnicy przez ok. 10 min.
Uformować z ciasta kulę i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. (w tym czasie dwukrotnie uderzyć pięścią w celu „odgazowania”).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, a każdą z nich na dodatkowe 6 części, z których należy upleść warkocz.
Warkocze przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą i piec ok. 30-40 min. W temperaturze 180°C. (Jeśli ciasto zbyt szybko się spiecze, można w połowie pieczenia przykryć je folią aluminiową).
3. Szynka pieczona
• ok. 1 kg szynki wieprzowej (może być więcej lub mniej)
• 2-3 cebule
• 4 ząbki czosnku
• 2 łyżki miodu
• 3 łyżki musztardy
• 2 łyżki rozmarynu
• 3-4 liście laurowe
• 4-5 ziarna ziela angielskiego
• sól i pieprz
Mięso natrzeć solą, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty i przełożyć do zamkniętego naczynia na kilkanaście godzin (najlepiej na noc).
Po tym czasie odsączyć mięso z nadmiaru wody z marynaty i obsmażyć ze wszystkich stron (w ten sposób pory zostaną zamknięte, a mięso będzie soczyste).
Przełożyć mięso do zamkniętego naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze ok. 180°C przez 1,5 godz. W międzyczasie mięso podlewać sokiem z marynaty.