4. Świąteczna sałatka z awokado
• 8 jajek
• 2 dojrzałe awokado
• 10 plasterków szynki
• 5-6 rzodkiewek
• 3 cebule dymki
• 4 łyżki majonezu
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• 2łyżeczki musztardy
• sok z ½ cytryny
• garść pestek dyni
• garść pestek słonecznika
• 1 pęczek szczypiorku
• pietruszka lub kolendra do posypania
Ugotowane na twardo jajka pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić z awokado, cebulą, rzodkiewką.
Pestki słonecznika i dyni uprażyć na patelni. Wymieszać majonez, musztardę i jogurt, doprawić.
Do miski przełożyć składniki sałatki, połączyć z sosem, obficie posypać pietruszką i szczypiorkiem.
5. Babka serowo-cytrynowa
• 250 g mąki
• 150 g margaryny
• 200 g cukru
• 250 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
• 3 jaka
• opakowanie kisielu cytrynowego
• sok z ½ cytryny
• opakowanie cukru waniliowego
• 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja ubić z cukrem na gładką masę. Dodać miękką margarynę. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać serek oraz sok z cytryny.
Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą formy.Piec ok. 50-60 min. W temp. 180°C.
6. Pasztet świąteczny
• 1,2 kg mięsa wieprzowego, drobiowego lub innego (wybieraj tłuste kawałki, nie odcinaj skóry!)
• 400 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej
• włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, pół selera)
• 1 duża cebula
• 1 czerstwa bułka
• 3 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki pieprzu
• łyżeczka gałki muszkatołowej
• 2 ząbki czosnku
• 3-4 liście laurowe
• 3-4 ziarna ziela angielskiego
• 2 jajka
Bułkę namoczyć w wodzie. Pokroić cebulę w piórka, warzywa i mięso w kostkę. Na patelni zeszklić cebulę, dodać warzywa, podsmażyć, a następnie dodać całe mięso z wyjątkiem wątróbki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Smażyć wszystko razem, a następnie dolać wodę i dusić ok. 40 min. Po koniec gotowania dodać wątróbkę i dusić przez 10-15 min.
Mięso i warzywa odsączyć od bulionu. Po ostygnięciu dwukrotnie zmielić całość w maszynce do mięsa. Do miski przełożyć zmieloną masę, dodać namoczoną bułkę, jajka i przyprawy. W razie potrzeby dolać trochę pozostałego bulionu.
Całość umieścić w formie lub dwóch i piec ok. 1 godzinę w temp. 180°C.
7. Mazurek z domowym kajmakiem
Ciasto:
• 1,5 szklanki mąki krupczatki
• 2 łyżki cukru pudru
• 200 g masła lub margaryny
• 3 żółtka ugotowane na twardo
Masa kajmakowa:
• 250 g masła lub margaryny
• szklanka cukru
• szklanka mleka w proszku
• 3 żółtka
Mąkę rozgnieść z masłem, dodać cukier puder i przetarte przez sitko żółtka. Szybko wyrobić ciasto, a następnie mocno schłodzić ciasto w lodówce (kilka godzin).
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Zrobić ozdobny brzeg na wysokość ok. 3 cm. Upiec w temp. 180°C.
W celu przygotowania masy kajmakowej należy rozpuścić masło z cukrem, a następnie dodać mleko w proszku. Gotować i mieszać do połączenia składników. Ostudzić. Następnie stopniowo dodawać jajka, cały czas mieszając. Masę przełożyć na mazurek.