5 z 10
• 8 jajek...
fot. pixabay.com

4. Świąteczna sałatka z awokado

• 8 jajek
• 2 dojrzałe awokado
• 10 plasterków szynki
• 5-6 rzodkiewek
• 3 cebule dymki
• 4 łyżki majonezu
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• 2łyżeczki musztardy
• sok z ½ cytryny
• garść pestek dyni
• garść pestek słonecznika
• 1 pęczek szczypiorku
• pietruszka lub kolendra do posypania

Ugotowane na twardo jajka pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić z awokado, cebulą, rzodkiewką.

Pestki słonecznika i dyni uprażyć na patelni. Wymieszać majonez, musztardę i jogurt, doprawić.

Do miski przełożyć składniki sałatki, połączyć z sosem, obficie posypać pietruszką i szczypiorkiem.

6 z 10
• 250 g mąki...
fot. pixabay.com

5. Babka serowo-cytrynowa

• 250 g mąki
• 150 g margaryny
• 200 g cukru
• 250 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
• 3 jaka
• opakowanie kisielu cytrynowego
• sok z ½ cytryny
• opakowanie cukru waniliowego
• 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja ubić z cukrem na gładką masę. Dodać miękką margarynę. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać serek oraz sok z cytryny.

Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą formy.Piec ok. 50-60 min. W temp. 180°C.

7 z 10
• 1,2 kg mięsa wieprzowego, drobiowego lub innego (wybieraj...
fot. pixabay.com

6. Pasztet świąteczny

• 1,2 kg mięsa wieprzowego, drobiowego lub innego (wybieraj tłuste kawałki, nie odcinaj skóry!)
• 400 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej
• włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, pół selera)
• 1 duża cebula
• 1 czerstwa bułka
• 3 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki pieprzu
• łyżeczka gałki muszkatołowej
• 2 ząbki czosnku
• 3-4 liście laurowe
• 3-4 ziarna ziela angielskiego
• 2 jajka

Bułkę namoczyć w wodzie. Pokroić cebulę w piórka, warzywa i mięso w kostkę. Na patelni zeszklić cebulę, dodać warzywa, podsmażyć, a następnie dodać całe mięso z wyjątkiem wątróbki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Smażyć wszystko razem, a następnie dolać wodę i dusić ok. 40 min. Po koniec gotowania dodać wątróbkę i dusić przez 10-15 min.

Mięso i warzywa odsączyć od bulionu. Po ostygnięciu dwukrotnie zmielić całość w maszynce do mięsa. Do miski przełożyć zmieloną masę, dodać namoczoną bułkę, jajka i przyprawy. W razie potrzeby dolać trochę pozostałego bulionu.

Całość umieścić w formie lub dwóch i piec ok. 1 godzinę w temp. 180°C.

8 z 10
Ciasto:...
fot. 123rf.com

7. Mazurek z domowym kajmakiem

Ciasto:
• 1,5 szklanki mąki krupczatki
• 2 łyżki cukru pudru
• 200 g masła lub margaryny
• 3 żółtka ugotowane na twardo
Masa kajmakowa:
• 250 g masła lub margaryny
• szklanka cukru
• szklanka mleka w proszku
• 3 żółtka

Mąkę rozgnieść z masłem, dodać cukier puder i przetarte przez sitko żółtka. Szybko wyrobić ciasto, a następnie mocno schłodzić ciasto w lodówce (kilka godzin).

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Zrobić ozdobny brzeg na wysokość ok. 3 cm. Upiec w temp. 180°C.

W celu przygotowania masy kajmakowej należy rozpuścić masło z cukrem, a następnie dodać mleko w proszku. Gotować i mieszać do połączenia składników. Ostudzić. Następnie stopniowo dodawać jajka, cały czas mieszając. Masę przełożyć na mazurek.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Od fryzury „na zapałkę” po długie blond włosy. Tak zmieniała się ta znana wokalistka

Od fryzury „na zapałkę” po długie blond włosy. Tak zmieniała się ta znana wokalistka

Kasia Tusk w kuchni ma drabinę. Czy to element wystroju?

Kasia Tusk w kuchni ma drabinę. Czy to element wystroju?

Najlepsze stylizacje Melanii Trump. Tak zapisuje się w pamięci Amerykanów i świata

Najlepsze stylizacje Melanii Trump. Tak zapisuje się w pamięci Amerykanów i świata

Zobacz również

Znane osobistości na pogrzebie Elżbiety Zającówny. Ostatnie pożegnanie aktorki

Znane osobistości na pogrzebie Elżbiety Zającówny. Ostatnie pożegnanie aktorki

Najlepsze stylizacje Melanii Trump. Tak zapisuje się w pamięci Amerykanów i świata

Najlepsze stylizacje Melanii Trump. Tak zapisuje się w pamięci Amerykanów i świata