5 z 10
• 8 jajek...
fot. pixabay.com

4. Świąteczna sałatka z awokado

• 8 jajek
• 2 dojrzałe awokado
• 10 plasterków szynki
• 5-6 rzodkiewek
• 3 cebule dymki
• 4 łyżki majonezu
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• 2łyżeczki musztardy
• sok z ½ cytryny
• garść pestek dyni
• garść pestek słonecznika
• 1 pęczek szczypiorku
• pietruszka lub kolendra do posypania

Ugotowane na twardo jajka pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić z awokado, cebulą, rzodkiewką.

Pestki słonecznika i dyni uprażyć na patelni. Wymieszać majonez, musztardę i jogurt, doprawić.

Do miski przełożyć składniki sałatki, połączyć z sosem, obficie posypać pietruszką i szczypiorkiem.

6 z 10
• 250 g mąki...
fot. pixabay.com

5. Babka serowo-cytrynowa

• 250 g mąki
• 150 g margaryny
• 200 g cukru
• 250 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
• 3 jaka
• opakowanie kisielu cytrynowego
• sok z ½ cytryny
• opakowanie cukru waniliowego
• 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja ubić z cukrem na gładką masę. Dodać miękką margarynę. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać serek oraz sok z cytryny.

Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą formy.Piec ok. 50-60 min. W temp. 180°C.

7 z 10
• 1,2 kg mięsa wieprzowego, drobiowego lub innego (wybieraj...
fot. pixabay.com

6. Pasztet świąteczny

• 1,2 kg mięsa wieprzowego, drobiowego lub innego (wybieraj tłuste kawałki, nie odcinaj skóry!)
• 400 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej
• włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, pół selera)
• 1 duża cebula
• 1 czerstwa bułka
• 3 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki pieprzu
• łyżeczka gałki muszkatołowej
• 2 ząbki czosnku
• 3-4 liście laurowe
• 3-4 ziarna ziela angielskiego
• 2 jajka

Bułkę namoczyć w wodzie. Pokroić cebulę w piórka, warzywa i mięso w kostkę. Na patelni zeszklić cebulę, dodać warzywa, podsmażyć, a następnie dodać całe mięso z wyjątkiem wątróbki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Smażyć wszystko razem, a następnie dolać wodę i dusić ok. 40 min. Po koniec gotowania dodać wątróbkę i dusić przez 10-15 min.

Mięso i warzywa odsączyć od bulionu. Po ostygnięciu dwukrotnie zmielić całość w maszynce do mięsa. Do miski przełożyć zmieloną masę, dodać namoczoną bułkę, jajka i przyprawy. W razie potrzeby dolać trochę pozostałego bulionu.

Całość umieścić w formie lub dwóch i piec ok. 1 godzinę w temp. 180°C.

8 z 10
Ciasto:...
fot. 123rf.com

7. Mazurek z domowym kajmakiem

Ciasto:
• 1,5 szklanki mąki krupczatki
• 2 łyżki cukru pudru
• 200 g masła lub margaryny
• 3 żółtka ugotowane na twardo
Masa kajmakowa:
• 250 g masła lub margaryny
• szklanka cukru
• szklanka mleka w proszku
• 3 żółtka

Mąkę rozgnieść z masłem, dodać cukier puder i przetarte przez sitko żółtka. Szybko wyrobić ciasto, a następnie mocno schłodzić ciasto w lodówce (kilka godzin).

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Zrobić ozdobny brzeg na wysokość ok. 3 cm. Upiec w temp. 180°C.

W celu przygotowania masy kajmakowej należy rozpuścić masło z cukrem, a następnie dodać mleko w proszku. Gotować i mieszać do połączenia składników. Ostudzić. Następnie stopniowo dodawać jajka, cały czas mieszając. Masę przełożyć na mazurek.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Niektórym znakom los podsunie nowe możliwości. Oto horoskop na marzec

GORĄCY TEMAT
Niektórym znakom los podsunie nowe możliwości. Oto horoskop na marzec

Była Moniką Zybert, teraz znów wciela się w lekarkę. Fraszyńska wraca na ekran

O TYM SIĘ MÓWI
Była Moniką Zybert, teraz znów wciela się w lekarkę. Fraszyńska wraca na ekran

Prawdziwy misz-masz na Bestsellerach Empiku. Od czapki uszanki po lateks i cekiny

O TYM SIĘ MÓWI
Prawdziwy misz-masz na Bestsellerach Empiku. Od czapki uszanki po lateks i cekiny

Zobacz również

Anna Mucha jak femme fatale, Orman w cekinach. Gwiazdy na ramówce TVP

Anna Mucha jak femme fatale, Orman w cekinach. Gwiazdy na ramówce TVP

Tak Polacy szukali miłości w latach 90. Pamiętacie program „Randka w ciemno”?

HIT DNIA
Tak Polacy szukali miłości w latach 90. Pamiętacie program „Randka w ciemno”?