Istnieje wiele sposobów na białe zęby zarówno te domowe, jak i wykonywane przez dentystę. Warto także zwrócić uwagę, na to co się je, bo to ma również istotny wpływ!
Czerwone wino
Lampka czerwonego wina do kolacji? Czemu nie! Ale uważaj! Czerwone wino jest powodem przebarwień na zębach – winny jest jego kolor, kwaśne pH alkoholu oraz powierzchnia zębów.
Herbata i kawa
Kawa i herbata to napoje spożywane codziennie przez wielu ludzi. Jednak nie służą one zachowaniu bieli zębów. Zawierają garbniki, (organiczne związki chemiczne), które mogą odkładać się na zębach, początkowo powodując ich żółcenie, a następnie brunatne plamki. Im mocniejsza herbata, tym większe ryzyko pojawienia się przebarwień.
Cola
Spożywanie ciemnych i gazowanych napojów to szybka droga do przebarwień na zębach. Podobnie jak w przypadku czerwonego wina, winne są tutaj chromogeny. Jeśli nie umiecie sobie odmówić coli, warto ją pić szybko lub przez słomkę. Po czym przepłukać lub umyć zęby.