Kurkuma
Curry zawiera kurkumę, która ma głęboki żółty odcień. Spożywanie tej przyprawy może przyczynić do zafarbowania zębów! Lepiej jej unikać!
Ocet balsamiczny
Ocet balsamiczny świetnie smakuje, zwłaszcza w połączeniu z sałatkami, niestety, ale spożywanie jego przyczynia się do brzydkiego koloru zębów. Jego lepka konsystencja sprawia, że będzie długo zalegał na powierzchni zębów.
Buraki
Buraki zawierają betaninę - barwnik, który ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe, ale i… silnie barwiące. Nie bez powodu warzywo to jest często stosowane do nadania koloru deserom, galaretkom, jogurtom owocowym czy gumom do żucia.
Owoce leśne
-Owoce leśne, o ciemnej barwie, takie jak borówki czy jeżyny spożywane często i w dużych ilościach mogą sprawić, że zęby stracą swój śnieżnobiały kolor. Dlatego nie zaleca się bezpośrednio po wybielaniu zębów jeść jagód, jeżyn, wiśni oraz malin.