1 z 12
Co osładzało nam życie w latach 80.? Pyszne dania...
fot. Elina Fairytale / Pexels

Te potrawy kochaliśmy w czasach PRL-u

Co osładzało nam życie w latach 80.? Pyszne dania przygotowywane przez mamy i babcie. Pora wyruszyć w podróż sentymentalną i wypróbować dawno zapomniane przepisy z dzieciństwa. Znajdziesz je na kolejnych slajdach.

2 z 12
W obecnych czasach ich główną konkurencją są amerykańskie...
fot. RitaE/Pixabay

Racuchy z jabłkami

W obecnych czasach ich główną konkurencją są amerykańskie pancake. Jednak żadne inne placki nie przebijają smaku dobrze wysmażonych i posłodzonych racuchów z jabłkiem. To je wyróżnia na tle innych podobnych dań to dodatek drożdży.

Przygotowanie: Z 20 g świeżych drożdży, 2 łyżek cukru, 150 ml mleka i pięciu łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. W garnuszku rozpuszczamy 50 g masła. Następnie w dużej misce mieszamy 250 g mąki z jajkiem i 150 ml mleka, na koniec dodając wyrośnięte drożdże i rozpuszczone, ostudzone masło.

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. W między czasie obieramy trzy jabłka i kroimy je kostkę, a następnie dodajemy do ciasta. W płaskim garnku podgrzewamy 300 ml oleju i smażymy w nim placki po 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy posypane cukrem pudrem

3 z 12
To kolejne danie składające się zaledwie z trzech...
fot. angelicavaihel/Pixabay

Kasza manna

To kolejne danie składające się zaledwie z trzech składników. U jednych budzi zachwyt i jest najlepiej wspominaną potrawą z przedszkola, inni do tej pory wolą jej unikać. Jedno jest jednak pewne – to jedna z potraw, które prawie każdy jadł w dzieciństwie.

Przygotowanie: Zagotuj pół litra mleka, następnie dodaj 5 łyżek kaszy manny i posłodź do smaku. Gotuj zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu kaszy, cały czas mieszając. Gotową kaszę przełóż do misek i podawaj z syropem owocowym lub innymi ulubionymi dodatkami.

4 z 12
Placki ziemniaczane podawane na słono czy na słodko? To spór...
fot. gkrphoto/123rf

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane podawane na słono czy na słodko? To spór toczony od zarania dziejów. Obydwie wersje mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Na słono jedzone są zazwyczaj z sosem grzybowym lub mięsnym ew. z kwaśną śmietaną, na słodko – z cukrem. I właśnie ten drugi smak, najczęściej pamiętamy z dzieciństwa.

Przygotowanie: Ścieramy 1 kg obranych ziemniaków i delikatnie odsączamy z nadmiaru wody. Następnie łączymy je z 2 jajkami i trzema łyżkami mąki. W zależności od tego, jak planujemy podać placki dodajemy startą cebulę oraz szczyptę cukru, soli i pieprzu. Porcję ciasta smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu do momentu zrumienienia się placków z obu stron.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Odważnie, młodzieżowo i z pazurem. Bogna Sworowska zaszalała ze stylizacją

Odważnie, młodzieżowo i z pazurem. Bogna Sworowska zaszalała ze stylizacją

Można mu pozazdrościć urody! A jak kiedyś wyglądał Krzysztof Ibisz?

Można mu pozazdrościć urody! A jak kiedyś wyglądał Krzysztof Ibisz?

Sweter z wełną za niecałe 40 złotych! Spójrz na te ciepłe i miękkie ubrania

Sweter z wełną za niecałe 40 złotych! Spójrz na te ciepłe i miękkie ubrania

Zobacz również

Od ślubu do rozwodu w ekspresowym tempie. Historie polskich celebrytów

Od ślubu do rozwodu w ekspresowym tempie. Historie polskich celebrytów

Sweter z wełną za niecałe 40 złotych! Spójrz na te ciepłe i miękkie ubrania

Sweter z wełną za niecałe 40 złotych! Spójrz na te ciepłe i miękkie ubrania