Te potrawy kochaliśmy w czasach PRL-u
Co osładzało nam życie w latach 80.? Pyszne dania przygotowywane przez mamy i babcie. Pora wyruszyć w podróż sentymentalną i wypróbować dawno zapomniane przepisy z dzieciństwa. Znajdziesz je na kolejnych slajdach.
Racuchy z jabłkami
W obecnych czasach ich główną konkurencją są amerykańskie pancake. Jednak żadne inne placki nie przebijają smaku dobrze wysmażonych i posłodzonych racuchów z jabłkiem. To je wyróżnia na tle innych podobnych dań to dodatek drożdży.
Przygotowanie: Z 20 g świeżych drożdży, 2 łyżek cukru, 150 ml mleka i pięciu łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. W garnuszku rozpuszczamy 50 g masła. Następnie w dużej misce mieszamy 250 g mąki z jajkiem i 150 ml mleka, na koniec dodając wyrośnięte drożdże i rozpuszczone, ostudzone masło.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. W między czasie obieramy trzy jabłka i kroimy je kostkę, a następnie dodajemy do ciasta. W płaskim garnku podgrzewamy 300 ml oleju i smażymy w nim placki po 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy posypane cukrem pudrem
Kasza manna
To kolejne danie składające się zaledwie z trzech składników. U jednych budzi zachwyt i jest najlepiej wspominaną potrawą z przedszkola, inni do tej pory wolą jej unikać. Jedno jest jednak pewne – to jedna z potraw, które prawie każdy jadł w dzieciństwie.
Przygotowanie: Zagotuj pół litra mleka, następnie dodaj 5 łyżek kaszy manny i posłodź do smaku. Gotuj zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu kaszy, cały czas mieszając. Gotową kaszę przełóż do misek i podawaj z syropem owocowym lub innymi ulubionymi dodatkami.
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane podawane na słono czy na słodko? To spór toczony od zarania dziejów. Obydwie wersje mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Na słono jedzone są zazwyczaj z sosem grzybowym lub mięsnym ew. z kwaśną śmietaną, na słodko – z cukrem. I właśnie ten drugi smak, najczęściej pamiętamy z dzieciństwa.
Przygotowanie: Ścieramy 1 kg obranych ziemniaków i delikatnie odsączamy z nadmiaru wody. Następnie łączymy je z 2 jajkami i trzema łyżkami mąki. W zależności od tego, jak planujemy podać placki dodajemy startą cebulę oraz szczyptę cukru, soli i pieprzu. Porcję ciasta smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu do momentu zrumienienia się placków z obu stron.