Spis treści
9 potraw z dzieciństwa, które pamięta każdy z nas
Racuchy z jabłkiem czy kasza manna to potrawy, których często nie jedliśmy od lat, ale na samą myśl o nich, robi nam się ciepło na sercu. Smak i zapach tych dań natychmiast przywołuje dobre wspomnienia, a czasem przypomina konkretne sytuacje z dzieciństwa.
Potrawy te zazwyczaj bywają kaloryczne i słodkie, ale taki już jest urok comfort food. Wśród topowych dań z dzieciństwa, wymienianych przez pokolenie wychowujące się w latach 80. i 90., znalazły się:
- kasza manna,
- kogel-mogel,
- parówki,
- ryż z jabłkiem,
- racuchy,
- placki ziemniaczane,
- pierogi,
- zupy: „nic”, owocowa i pomidorowa.
Szybkie i proste przepisy. Teraz także możesz przygotować ukochane dania z dzieciństwa
Nasz ulubione potrawy sprzed dwudziestu czy trzydziestu lat, zazwyczaj nie były daniami skomplikowanymi. Składniki do nich znajdowały się prawie zawsze w lodówce lub kuchennej szafce. Przygotowywały je nasze babcie, mamy albo przedszkolne kucharki. Wspomnienie tych potraw wywołuje dziś uśmiech na twarzy.
Ich kolejną zaletą była szybkość przygotowania. Większość z nich to potrawy, które przygotowuje się w kilka minut. Wyjątek mogą stanowić pierogi, choć dla bardziej wprawionych kucharzy, także one nie stanowią wyzwania.
Przypomnij sobie przepisy na potrawy z dzieciństwa
Powrót do przeszłości. Lata 80. wiecznie żywe w naszej pamięci
Wraz z postępującą globalizacją, dostępem do coraz większej palety składników i przepisów z całego świata, stare proste receptury zaczęły odchodzić w niepamięć. Pierogi zostały zastąpione w restauracjach przez japońskie pierożki gyoza, a poczciwy kogel-mogel przez włoskie tiramisu.
Choć w poznawaniu nowych smaków i przepisów innych kultur nie ma nic złego, to warto pielęgnować także rodzime tradycje kulinarne. Tym bardziej, że oprócz pełnego żołądka, będziemy mieli bonus w postaci napływu miłych wspomnień.
Mimo że teraz bardziej dbamy o linię i uważamy na zawartość cukru w potrawach, czasem warto pozwolić sobie na mały, słodki grzeszek. W ostateczności, kiedy przyjdzie nam ochota na krem z pomidorów z bazylią, można pokusić się o przygotowanie najzwyklejszej zupy pomidorowej z ryżem i śmietaną.