Czy pamiętasz te potrawy z PRL-u? Zupa „nic”, kogel-mogel i racuchy to słodkie wspomnienia z dzieciństwa. Przypomnij sobie przepisy

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Co osładzało nam życie w latach 80.? Pyszne dania przygotowywane przez mamy i babcie. Pora wyruszyć w podróż sentymentalną i wypróbować dawno zapomniane przepisy z dzieciństwa. Znajdziesz je na kolejnych slajdach.
Co osładzało nam życie w latach 80.? Pyszne dania przygotowywane przez mamy i babcie. Pora wyruszyć w podróż sentymentalną i wypróbować dawno zapomniane przepisy z dzieciństwa. Znajdziesz je na kolejnych slajdach. Elina Fairytale / Pexels
Okresu PRL-u nie należał to łatwych, ale wiele osób stara się przechowywać w pamięci głównie dobrze wspomnieniach z tamtych czasów. Do jednych z nich należą comfort food, czyli potrawy, które przywodzą na myśl miłe chwile. Najczęściej smak lub zapach tych posiłków kojarzy nam się z dzieciństwem. Jedni z sentymentem wspominają zupę „nic”, inni równie słodki kogel-mogel. Przypomnij sobie i wypróbuj przepisy na potrawy, które jadłeś jako dziecko, a na pewno poprawią ci nastrój!

Spis treści

9 potraw z dzieciństwa, które pamięta każdy z nas

Racuchy z jabłkiem czy kasza manna to potrawy, których często nie jedliśmy od lat, ale na samą myśl o nich, robi nam się ciepło na sercu. Smak i zapach tych dań natychmiast przywołuje dobre wspomnienia, a czasem przypomina konkretne sytuacje z dzieciństwa.

Potrawy te zazwyczaj bywają kaloryczne i słodkie, ale taki już jest urok comfort food. Wśród topowych dań z dzieciństwa, wymienianych przez pokolenie wychowujące się w latach 80. i 90., znalazły się:

Szybkie i proste przepisy. Teraz także możesz przygotować ukochane dania z dzieciństwa

Nasz ulubione potrawy sprzed dwudziestu czy trzydziestu lat, zazwyczaj nie były daniami skomplikowanymi. Składniki do nich znajdowały się prawie zawsze w lodówce lub kuchennej szafce. Przygotowywały je nasze babcie, mamy albo przedszkolne kucharki. Wspomnienie tych potraw wywołuje dziś uśmiech na twarzy.

Ich kolejną zaletą była szybkość przygotowania. Większość z nich to potrawy, które przygotowuje się w kilka minut. Wyjątek mogą stanowić pierogi, choć dla bardziej wprawionych kucharzy, także one nie stanowią wyzwania.

Przypomnij sobie przepisy na potrawy z dzieciństwa

Powrót do przeszłości. Lata 80. wiecznie żywe w naszej pamięci

Wraz z postępującą globalizacją, dostępem do coraz większej palety składników i przepisów z całego świata, stare proste receptury zaczęły odchodzić w niepamięć. Pierogi zostały zastąpione w restauracjach przez japońskie pierożki gyoza, a poczciwy kogel-mogel przez włoskie tiramisu.

Choć w poznawaniu nowych smaków i przepisów innych kultur nie ma nic złego, to warto pielęgnować także rodzime tradycje kulinarne. Tym bardziej, że oprócz pełnego żołądka, będziemy mieli bonus w postaci napływu miłych wspomnień.

Mimo że teraz bardziej dbamy o linię i uważamy na zawartość cukru w potrawach, czasem warto pozwolić sobie na mały, słodki grzeszek. W ostateczności, kiedy przyjdzie nam ochota na krem z pomidorów z bazylią, można pokusić się o przygotowanie najzwyklejszej zupy pomidorowej z ryżem i śmietaną.

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ewa Wachowicz szaleje z piłą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet