Spis treści
9 potraw z dzieciństwa, które pamięta każdy z nas
Racuchy z jabłkiem czy kasza manna to potrawy, których często nie jedliśmy od lat, ale na samą myśl o nich, robi nam się ciepło na sercu. Smak i zapach tych dań natychmiast przywołuje dobre wspomnienia, a czasem przypomina konkretne sytuacje z dzieciństwa.
Potrawy te zazwyczaj bywają kaloryczne i słodkie, ale taki już jest urok comfort food. Wśród topowych dań z dzieciństwa, wymienianych przez pokolenie wychowujące się w latach 80. i 90., znalazły się:
- kasza manna,
- kogel-mogel,
- parówki,
- ryż z jabłkiem,
- racuchy,
- placki ziemniaczane,
- pierogi,
- zupy: „nic”, owocowa i pomidorowa.
Chleb z cukrem i blok czekoladowy bez czekolady, czyli najpopularniejsze desery PRL-u
Blok czekoladowy bez czekolady, wuzetka, krem sułtański, którym zajadały się "Dziewczyny do wzięcia" czy bajaderki. Pamiętacie jeszcze te desery, tak popularne w siermiężnych czasach PRL-u? Wielu Pola...
Szybkie i proste przepisy. Teraz także możesz przygotować ukochane dania z dzieciństwa
Nasz ulubione potrawy sprzed dwudziestu czy trzydziestu lat, zazwyczaj nie były daniami skomplikowanymi. Składniki do nich znajdowały się prawie zawsze w lodówce lub kuchennej szafce. Przygotowywały je nasze babcie, mamy albo przedszkolne kucharki. Wspomnienie tych potraw wywołuje dziś uśmiech na twarzy.
Ich kolejną zaletą była szybkość przygotowania. Większość z nich to potrawy, które przygotowuje się w kilka minut. Wyjątek mogą stanowić pierogi, choć dla bardziej wprawionych kucharzy, także one nie stanowią wyzwania.
Przypomnij sobie przepisy na potrawy z dzieciństwa
Krem sułtański, wyroby czekoladopodobne i oranżada. Smaki z okresu PRL-u
Krem sułtański, guma balonowa Donald, lody Bambino, wyroby czekoladopodobne albo oranżada w proszku, z woreczka lub w szklanej butelce z korkiem - takie smaki rządziły w czasach PRL-u. Sklepowe półki ...
Powrót do przeszłości. Lata 80. wiecznie żywe w naszej pamięci
Wraz z postępującą globalizacją, dostępem do coraz większej palety składników i przepisów z całego świata, stare proste receptury zaczęły odchodzić w niepamięć. Pierogi zostały zastąpione w restauracjach przez japońskie pierożki gyoza, a poczciwy kogel-mogel przez włoskie tiramisu.
Choć w poznawaniu nowych smaków i przepisów innych kultur nie ma nic złego, to warto pielęgnować także rodzime tradycje kulinarne. Tym bardziej, że oprócz pełnego żołądka, będziemy mieli bonus w postaci napływu miłych wspomnień.
Mimo że teraz bardziej dbamy o linię i uważamy na zawartość cukru w potrawach, czasem warto pozwolić sobie na mały, słodki grzeszek. W ostateczności, kiedy przyjdzie nam ochota na krem z pomidorów z bazylią, można pokusić się o przygotowanie najzwyklejszej zupy pomidorowej z ryżem i śmietaną.
Potrawy, które spędzały nam sen z powiek w PRL-u. Dania-koszmary z dzieciństwa
Smaki dzieciństwa zazwyczaj przywodzą nam na myśl wspomnienia pieczonych przez babcię drożdżowych ciast i dopieszczonych przez mamę niedzielnych obiadów. A gdyby tak przywołać te mniej przyjemne wspom...
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Nie żyje Stanisław Tym
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Mamy zdjęcia z imprezy gwiazd Polsatu. Romanowska i Wachowicz przyćmiły Cichopek!
- Tajemniczy mężczyzna na koncertach Steczkowskiej. Podąża za nią i robi jej zdjęcia
- Rozenek pożałuje najnowszego pomysłu na siebie? Ekspertka mówi o "przaśności"
- Gdzie mieszkają Iwona i Gerard z "Sanatorium miłości"? Prawda jest zaskakująca