Spis treści
TOP 10 znienawidzonych potraw z dzieciństwa. Pamiętasz te dania?
Przedszkolne i szkolne stołówki, wakacyjne garkuchnie, ale też nasze własne domy dostarczały nam w dzieciństwie mocnych doznań kulinarnych. Niektóre z nich wspominamy do dzisiaj i niekoniecznie są to dobre wspomnienia.
Na śniadanie zupa mleczna albo kakao z kożuchem, potem krupnik, wątróbka z cebulą i kaszą gryczaną albo szpinakiem, a na deser budyń – to jadłospis rodem z dziecięcego koszmaru.
W przypadku wielu potraw sam zapach dobiegający z kuchni potrafił przyprawić o mdłości... A kiedy parujące danie lądowało przed samym nosem biednego przedszkolaka, zaczynał się rozgrywać prawdziwy dziecięcy dramat, który często pamiętamy do dzisiaj.
Zobacz w galerii 10 najbardziej znienawidzonych potraw z dzieciństwa
Smaki odkryte na nowo? Tym potrawom warto dać drugą szansę
Niektóre z dziecięcych „traum” jedzeniowych zostają z nami na całe życie. Ale ciekawe jest to, że znienawidzone w dzieciństwie potrawy, takie jak śledzie czy kasza gryczana, jemy w dorosłym życiu zaskakująco często i ze smakiem!
Może więc chodzi nie tylko o sam produkt, ale o formę jego podania? W tej kwestii na wyróżnienie z pewnością zasługuje szpinak! Wodnista zielona papka, często zimna, to najgorzej wspominana potrawa z lat młodości. Zobacz, jak można go odczarować przygotowując z niego delikatne naleśniki szpinakowe lub roladę szpinakową z łososiem i serkiem.
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Kobieta
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!
- Lidia Popiel wyjawia sekret o Bogusławie Lindzie. Tak naprawdę wygląda ich związek