Pierogi z owocami
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami czy ruskie, pojawiają się na co dzień na naszych talerzach. Jednak pierogi z owocami podświadomie przypisujemy do menu dla dzieci. Warto czasem po nie sięgnąć, aby nawet w środku jesiennej zawieruchy, przywołać wspomnienie letnich kolonii.
Przegotowanie: Na stolnicę przesiej ok. 400 g mąki i zrób w niej dołek. Do zagłębienia dodaj szczyptę soli i wbij jajko, a następnie dodając ok. 100-120 ml wody, wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie. Rozwałkuj na placek o grubości ok. 2 mm i szklanką wycinaj okręgi. Do każdego nałóż porcję ulubionych osłodzonych owoców i zlep brzegi. Gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa i rosół to królewska para wśród polskich zup. Przez większość z nas była jedzona w dzieciństwie niemal codziennie. Przepis na nią jest banalny, a jednak w każdym domu smakuje nieco inaczej. Jedni podają ją z drobnym makaronem, inni z ryżem.
Przygotowanie: Składniki to: około 1,5 litra dowolnego domowego bulion (choć wywar drobiowo-wołowy sprawi, że zupa będzie bardziej aromatyczna) i słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g). Do gotującego się bulionu dodajemy koncentrat, a następnie zabielamy kilkoma łyżkami śmietany o zawartości 18% tłuszczu lub kremówki.
Ile domów, tyle przepisów na zupę „nic”. To kolejne danie, które powstało na bazie tego, co wasze było pod ręką: mleka, jajek i cukru. Przygotowanie go zajmuje kilka minut, a smak przenosi w czasie o kilkadziesiąt lat wstecz.
Przygotowanie: Zagotuj litr mleka z dwoma łyżkami cukru, opcjonalnie dodaj cukier waniliowy do smaku. W między czasie ubij białka z trzech jajek z dodatkiem kolejnych dwóch łyżek cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieraj także z dwoma łyżkami cukru, do czasu połączenia składników.
Na gotujące się mleko wykładaj porcje piany i gotuj po 1-2 minuty z każdej strony. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij je z garnka. Zdejmij mleko z gazu i wlej powoli żółtka. Wymieszaj, nałóż na talerze i podawaj z piankami z białka.
Przed przygotowaniem dania, jajka należy wyparzyć wrzątkiem.
Zupa nic
Ryż z jabłkiem i dodatkiem cynamonu to pomysł na rozgrzewające śniadanie albo sycący podwieczorek. Z powodzeniem może zastąpić owsiankę lub modną od kilku lat chię. Ryż dodatkowo można zagotować na mleku lub zapiec razem z jabłkiem w piekarniku.
Przygotowanie: Wersja najprostsza to prawdziwe „zero waste”. Zakłada wykorzystanie ryżu, który został nam np. z obiadu i obranych i uprażonych jabłek, które już lekko nadwiędły. Ryż wystarczy przelać wrzątkiem i dodać do niego uprażone jabłka. Aby potrawa była bardziej wyrazista, do jabłek można dodać szczyptę cynamonu, a całość udekorować słodką śmietaną.