To najprostszy i najszybszy deser zapamiętany przez „millenialsów” z dzieciństwa! Niestety niesie ryzyko zarażenia się salmonellą, dlatego powinny go unikać osoby o osłabionej odporności, w tym dzieci, ciężarne i osoby starsze. Wybierając jajka do spożycia na surowo, najlepiej kupić te oznaczone jako pasteryzowane albo zapasteryzować je samemu.
Przygotowanie: Oddziel dwa białka od żółtek. Umieść żółtka w kubku i ubij razem z 1 łyżeczką cukru na gładką, błyszczącą masę. Możesz dodać w łyżeczki kakao.
Kogel-mogel
Zupa owocowa
Danie serwowane nie tylko w szkolnych stołówkach, ale też przez ukochane babcie. Idealny posiłek w upalne letnie południe. Przygotowywana z sezonowych owoców ma różne oblicza – może być truskawkowa, wiśniowa albo wieloowocowa. Smakuje tak samo dobrze podawana na ciepło, jak i schłodzona.
Przygotowanie: Kilogram sezonowych owoców (mogą być mrożone) – umytych i wydrylowanych, zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie przecieramy owoce przez sito, łącząc z płynem, który już mamy w garnku. Zaprawiamy jedną płaską łyżką mąki ziemniaczanej. Doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Podajemy z drobnym makaronem i śmietaną.
Pierogi
Pierogi to najbardziej znana polska potrawa na świecie. Wybór farszu ograniczony jest jedynie przez naszą wyobraźnię. Jednak te, które wspominamy z dzieciństwa, mają smak lata. Królują wśród nich pierogi z truskawkami i jagodami.