Dieta w ciąży
Na przestrzeni lat powstało wiele spornych kwestii dotyczących tego, co powinna jeść kobieta spodziewająca się dziecka, a czego kategorycznie ma unikać. Oto 7 mitów na temat odżywiania w czasie ciąży.
1. Dieta w ciąży. W ciąży trzeba jeść za dwoje
Zapotrzebowanie kaloryczne w ciąży rośnie nieznacznie, a objadanie się w tym stanie grozi otyłością, nadciśnieniem i cukrzycą.
2. Dieta w ciąży. Przyszła mama powinna wspomagać dietę sztucznymi suplementami
W czasie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Zbilansowana dieta jest podstawą, jednak dla odpowiedniego rozwoju dziecka należy uzupełnić niedobory w formie dodatkowej suplementacji.
Do najczęściej zalecanych należą: kwas foliowy, witamina D, jod, żelazo, kwas DHA.
3. Dieta w ciąży. Kobiety w ciąży powinny zrezygnować z diety wegetariańskiej
Wegetarianizm w ciąży nie jest zabroniony. Lekarze zalecają jedynie, aby przyszłe mamy niejedzące mięsa pozostawały pod opieką dietetyka oraz regularnie się badały.