4. Dieta w ciąży. Ryby są najlepszym i bezpiecznym źródłem kwasu DHA
Ryby są najbardziej znanym źródłem kwasy DHA, jednak w wyniku zanieczyszczenia środowiska niektóre ryby morskie mogą być skażone toksynami i metalami ciężkimi.
Alternatywnym i bezpiecznym źródłem DHA są algi morskie rodzaju schizochytrium.
5. Dieta w ciąży. Kobiety w ciąży powinny pić dużo mleka
Mleko nie jest potrzebne ani ciężarnym, ani dziecku. Kobieta w ciąży może dostarczać do swojego organizmu niezbędny wapń, jedząc sery, jogurty lub migdały.
6. Dieta w ciąży. Wątróbka jest bogatym źródłem kwasu foliowego niezbędnego w ciąży
Obecnie kobietom spodziewającym się dziecka odradza się jedzeni wątróbki, ponieważ metabolizuje toksyny. Ponadto duża zawartość witaminy A w wątróbce może zwiększać ryzyko nieprawidłowości rozwoju płodu
7. Dieta w ciąży. Kobiety w ciąży powinny używać słodziku zamiast cukru
Sztuczne substancje zawarte w słodziku mogą mieć negatywny wpływ na prawidłowy rozwój dziecka.