Nuggetsy z pieczarek
Nuggetsy z kurczaka to apetyczny finger food, czyli przysmak na jeden kęs, idealny do jedzenia rękami. Nie są jednak dobrym źródłem białka, a za to ociekają tłuszczem. Proponujemy więc wersję bardziej odżywczą, tj. przygotowaną w piekarniku z pieczarek w taki sam sposób, jak nuggetsy mięsne.
Choć grzyby były przez lata uważane za produkt bezwartościowy, dziś odkrywane są w nich kolejne nowe dobroczynne związki, również o działaniu przeciwnowotworowym.
Kebab z tofu
Mięsne danie pochodzące ze Środkowego Wschodu jest tradycyjnie przygotowane na pionowym rożnie. Aby uzyskać smakowity posiłek w tym stylu nie trzeba jednak używać mięsa ani opiekacza.
Równie dobrze można przyrządzić je z roślinnych produktów, takich jak twarde tofu czy seitan. Wystarczy odpowiednia mieszanka przypraw i staranne pieczenie zamarynowanych kawałków, a później dodatek sosu czosnkowego i zwyczajowych warzyw.
Pizza warzywna na cieście na zakwasie
Pieczywo przygotowane na zakwasie jest zdrowsze niż to na drożdżach, i to samo dotyczy ciasta na pizzę. Zachodzący wtedy proces fermentacji sprawia, że białka z pszennej mąki są łatwiej strawne, a składniki mineralne – przyswajalne w większym stopniu. I choć zrobienie takiej pizzy może zabrać nawet kilka dni, podczas których ciasto dojrzewa w spokoju, warto poznać jej niepowtarzalny smak.
Zakwas do ciasta można kupić w formie suchej, a na gotowy placek nałożyć lekkie dodatki: cienkie plastry bakłażana z pesto, kawałki pomidora i świeże liście bazylii.