Unikaj sosów i zasmażek
Najbardziej kalorycznym i tłustym sosem jest majonez, który w jednej łyżeczce może zawierać aż 100 kcal! Natomiast ketchup, poza pomidorami, w swoim składzie ma nawet 30-40 proc. cukru, przez co jego kaloryczność się zwiększa. Warto więc zastąpić tradycyjny majonez jogurtem naturalnym, a ketchup – przecierem pomidorowym.
Dodatkowo warto zrezygnować z zasmażek, ponieważ nie zapewniają witamin i związków mineralnych, a są źródłem pustych kalorii.
Wybieraj talerz zdrowego człowieka
Stosuj się również do zasady talerza zdrowego człowieka, który określa, ile procent posiłku powinny stanowić świeże produkty roślinne, a także białkowe i zbożowe. I tak warzywa i owoce powinny stanowić połowę posiłku, produkty białkowe, czyli chude gatunki mięs, ryby, nabiał, jajka oraz rośliny strączkowe i orzechy – 25 proc., a resztę powinny uzupełniać zboża, takie jak kasze, makarony, pieczywo i brązowy ryż.
Unikaj głodówek
Podczas stosowania głodówki ilość dostarczanych kalorii jest niewielka, a długotrwałe głodzenie powoduje spadek zapotrzebowania energetycznego organizmu, przyczyniając się do efektu jo-jo. Często po zakończonej głodówce można odczuć wilczy apetyt oraz nieposkromioną chęć na słodycze. Zalecamy stosowanie zbilansowanego żywienia oraz regularne spożywanie posiłków.
Bądź aktywny fizycznie
Aktywność fizyczna jest niezwykle ważna podczas odchudzania, ponieważ przyspiesza metabolizm i pozwala lepiej utrzymać deficyt kaloryczny. Warto rozpocząć od lżejszych dyscyplin, takich jak szybki marsz, trucht, nordic walking, jazda na rolkach i rowerze, a także pływanie. Dodatkowy wysiłek fizyczny sprawi, że ilość tkanki tłuszczowej będzie szybciej się zmniejszać.