9 z 11
Taka oliwa podlega ekstrakcji, czyli wyodrębnieniu tłuszczu...
fot. paylessimages/123RF

Oliwa rafinowana (oliwa pure)

Taka oliwa podlega ekstrakcji, czyli wyodrębnieniu tłuszczu za pomocą rozpuszczalnika (produkty ropopochodne) jest przetwarzana chemicznie. Ma to na celu usunięcie zanieczyszczeń, wydłużenie terminu przydatności do spożycia i zachowanie stałej barwy i walorów. Sprawia też, że oliwa ma najwyższą temperaturę dymienia, a więc rozkładu, dzięki czemu może być używany do smażenia i grillowania.

Rafinacja całkowicie pozbawia oliwę koloru, związków zapachowych i smakowych – jak również prozdrowotnych. Neutralny smak takiej oliwy bywa niwelowany przez dodatek oliwy nierafinowanej.

10 z 11
Producenci oliwy podają na opakowaniach różne informacje,...
fot. nazariykarkhut/123RF

Producenci oliwy podają na opakowaniach różne informacje, dlatego wiedza o tym, jak je rozumieć, jest nieoceniona podczas dokonywania wyborów w sklepie.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Zobacz również

Dymiące się znicze i tłumy na cmentarzach. Tak wyglądało Wszystkich Świętych w PRL-u

Dymiące się znicze i tłumy na cmentarzach. Tak wyglądało Wszystkich Świętych w PRL-u

Co za kolory i kroje! Tak aktorki „Na dobre i na złe” podążają za jesiennymi trendami

Co za kolory i kroje! Tak aktorki „Na dobre i na złe” podążają za jesiennymi trendami

Polecamy

Zmarli w tym roku. Tych ludzi sztuki i nauki nie ma już z nami

Zmarli w tym roku. Tych ludzi sztuki i nauki nie ma już z nami

Kiedyś każdy miał go w szafie! Gwiazdy postawiły na ten modny akcent

Kiedyś każdy miał go w szafie! Gwiazdy postawiły na ten modny akcent

Sukienka jesienna do pracy i na spotkanie na mieście. Trendy, które noszą gwiazdy

Sukienka jesienna do pracy i na spotkanie na mieście. Trendy, które noszą gwiazdy