9/10
Taka oliwa podlega ekstrakcji, czyli wyodrębnieniu tłuszczu...
fot. paylessimages/123RF

Oliwa rafinowana (oliwa pure)

Taka oliwa podlega ekstrakcji, czyli wyodrębnieniu tłuszczu za pomocą rozpuszczalnika (produkty ropopochodne) jest przetwarzana chemicznie. Ma to na celu usunięcie zanieczyszczeń, wydłużenie terminu przydatności do spożycia i zachowanie stałej barwy i walorów. Sprawia też, że oliwa ma najwyższą temperaturę dymienia, a więc rozkładu, dzięki czemu może być używany do smażenia i grillowania.

Rafinacja całkowicie pozbawia oliwę koloru, związków zapachowych i smakowych – jak również prozdrowotnych. Neutralny smak takiej oliwy bywa niwelowany przez dodatek oliwy nierafinowanej.

10/10
Producenci oliwy podają na opakowaniach różne informacje,...
fot. nazariykarkhut/123RF

Producenci oliwy podają na opakowaniach różne informacje, dlatego wiedza o tym, jak je rozumieć, jest nieoceniona podczas dokonywania wyborów w sklepie.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na shownews.pl

Zobacz również

Urody może jej pozazdrościć niejedna 50-latka. Znana aktorka świętuje 82. urodziny

Urody może jej pozazdrościć niejedna 50-latka. Znana aktorka świętuje 82. urodziny

Izabela Macudzińska przed laty. „Królowa życia” zmieniła się nie do poznania

Izabela Macudzińska przed laty. „Królowa życia” zmieniła się nie do poznania

Polecamy

Niezwykły lot z Warszawy do Krakowa. Kapitan oświadczył się na pokładzie samolotu

Niezwykły lot z Warszawy do Krakowa. Kapitan oświadczył się na pokładzie samolotu

Aż trudno uwierzyć, że to ona! Tak przed laty wyglądała „Królowa życia”

Aż trudno uwierzyć, że to ona! Tak przed laty wyglądała „Królowa życia”

Wiosenne stylizacje Agaty Dudy to hit! Możesz je zakładać nie tylko do pracy

Wiosenne stylizacje Agaty Dudy to hit! Możesz je zakładać nie tylko do pracy