9 z 12
Czekolada, a dokładniej zawarte w niej kakao, może...
fot. pixabay.com

Czekolada a cukrzyca

Czekolada, a dokładniej zawarte w niej kakao, może zmniejszać insulinooporność, która jest jedną z czynników ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Jak wykazały badania naukowe z udziałem kobiet z tą chorobą, spożywanie czekolady o wysokiej zawartości flawonoidów (tj. gorzkiej) jest nawykiem ograniczającą oporność komórek na insulinę.

10 z 12
Naukowcy odkryli, dlaczego czekolada tak bardzo nam smakuje....
fot. Lisa Fotios / Pexels

Dlaczego kochamy czekoladę?

Naukowcy odkryli, dlaczego czekolada tak bardzo nam smakuje. Tajemnica tkwi zarówno w doborze składników i zmianie jej konsystencji w naszych ustach.

11 z 12
Czekolada spożywana codziennie w umiarkowanych ilościach...

Co się dzieje z Twoim organizmem, kiedy jesz czekoladę?

Czekolada spożywana codziennie w umiarkowanych ilościach może nie tylko poprawiać samopoczucie, ale też wspomagać profilaktykę nadwagi i poważnych chorób.

Obraz autorstwa cookie_studio na Freepik

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Odważnie, młodzieżowo i z pazurem. Bogna Sworowska zaszalała ze stylizacją

Odważnie, młodzieżowo i z pazurem. Bogna Sworowska zaszalała ze stylizacją

Już od 35 złotych! Sukienki jesienne i zimowe na każdą kieszeń i od ręki

Już od 35 złotych! Sukienki jesienne i zimowe na każdą kieszeń i od ręki

Polecamy

Można mu pozazdrościć urody! A jak kiedyś wyglądał Krzysztof Ibisz?

Można mu pozazdrościć urody! A jak kiedyś wyglądał Krzysztof Ibisz?

Wiek to tylko liczba! Te Polki po 65. roku życia nadal podbijają show-biznes

Wiek to tylko liczba! Te Polki po 65. roku życia nadal podbijają show-biznes

Już od 35 złotych! Sukienki jesienne i zimowe na każdą kieszeń i od ręki

Już od 35 złotych! Sukienki jesienne i zimowe na każdą kieszeń i od ręki