Twarożek z młodymi liśćmi krawnika
Zbieramy młode liście krwawnika, myjemy, suszymy, lekko rozdrabniamy. Mieszamy z twarożkiem, dodając odrobinę śmietany i sól do smaku. Można także przyprawić czosnkiem.
Herbata z fiołków wonnych
Do picia można podać herbatkę z fiołków.
Przygotowanie
Garść liści i kwiatów fiołków wonnych wystarczy zalać przegotowaną wodą (nie może to być wrzątek, woda powinna mieć ok. 90 stopni C). Chętni mogą dosłodzić miodem (kiedy napar przestygnie) lub syropem z mniszka.
Napar może być ze świeżej rośliny w sezonie, ale można też ususzyć liście oraz kwiaty i cieszyć się herbatką cały rok.
Zobaczcie na kolejnych slajdach, jak wyglądają rośliny użyte do przygotowania potraw.
Fiołki wonne
Fiołki zakwitają w kwietniu, czasem już w marcu. Ich kwiaty pięknie pachną (również w sałatkach i naparach), a młode liście są chrupiące i mają orzechowy posmak.