8. Tuczy nie tyle sam grill, co dodatki do niego
Podobnie jak w punkcie drugim: zależy z czym podajemy. Gdy do grillowanej tłustej kiełbasy dołożymy sos na majonezie i dwie białe bułki, powstaje bomba kaloryczna. Ale majonez wystarczy zastąpić musztardą albo sosem na lekkim jogurcie, a pszenne bułki - razowymi i wówczas danie staje się i zdrowsze, i lżejsze.
Wideo: Jak zostać mistrzem grillowania?
źródło: Agencja TVN/x-news
9. Na grillu najlepiej piec od razu po jego podpaleniu
Pamiętacie szkolne biwaki, gdy piekło się kiełbasy nadziane na patyk, prosto w ogniu? Były zwęglone, otoczone sadzą i gorzkie. To samo się stanie, jeżeli nasze potrawy na ruszcie będą miały styczność z ogniem. Grilluje się nad żarem, a nie na ogniu palącej się rozpałki.
Przeciętnie od rozpalenia grilla do rozpoczęcia grillowania mija pół godziny.
Wideo: Jak zostać mistrzem grillowania?
źródło: Agencja TVN/x-news
10. Im lepszy grill, tym droższy
I tak i nie. Grill za 20 zł jest zrobiony z kiepskich materiałów, szybko się wypala, rdzewieje, jest niestabilny. Lepiej jest wybrać grill trochę droższy, ale pewniejszy. By grillowanie było przyjemnością, a nie walką ze sprzętem, który się przewraca i wszystko z niego odpada.
Wideo: Jak zostać mistrzem grillowania?
źródło: Agencja TVN/x-news