Jajka
Jajek nie myjemy po ich zakupieniu, ponieważ są pokryte otoczką mucynową – czyli warstwą ochronną, która izoluje drobnoustroje i zapobiega przedostaniu się ich do środka. Producenci jaj czyszczą jaja w sposób, który nie narusza tej warstwy. Dlatego po przyjściu ze sklepu z jajkami trzeba je włożyć bezpośrednio do lodówki, dzięki temu jaja będą dłużej świeże. Jajka myjemy dopiero tuż przed spożyciem.
Grzyby
Grzyby w wyniku długiej styczności z wodą tracą swój smak i aromat, są jak gąbka, która chłonie wodę. A więc jak je wyczyścić? Igliwie i piasek usuwamy szczoteczką lub ewentualnie mokrą szmatką. Jeśli koniecznie chcemy je umyć pod wodą to tak, aby miały jak najkrócej styczność z wodą.
Makaron
Może się to wydawać dla wielu z was dziwne, ale są osoby, które myją makaron przed ugotowaniem. Popełniają duży błąd tak robiąc, bo wówczas wypłukują skrobię, która sprawia, że delikatnie się klei i dobrze łączy się sosami. Po jego ugotowaniu także nie powinno zalewać się go wodą, bo wtedy jest mniej smaczny.
Kapusta kiszona
W wielu przepisach dotyczących przygotowania kapuśniaka lub bigosu są porady dotyczące umycia kapusty kiszonej przed jej przyrządzaniem, zwłaszcza wtedy, kiedy jest zbyt kwaśna. To wielki błąd, ponieważ myjąc kapustę kiszoną, wypłukujemy jej cenne właściwości, probiotyki i smak!