Przemyśl formę podania
Jeśli planujesz podać jedzenie w formie szwedzkiego stołu, koniecznie zadbaj o to, by dania było łatwo zjeść na stojąco, używając jednej ręki. Sprawdzą się tu wszystkie zakąski „na raz” takie jak np. różnego rodzaju koreczki.
Smakowite i klasyczne połączenie stanowi mozzarella, pomidor oraz bazylia. Estetycznie wygląda mozzarella w małych kulkach przykryta listkiem bazylii. Na samą górę wykałaczki wbij pomidorek koktajlowy i gotowe. Dla fanów mięsnych rarytasów można przyrządzić koreczki złożone np. ze smakowitej kiełbasy, korniszona oraz papryki. Do mięs dobrze pasują także marynowane grzybki.
Gustowne miseczki na przekąski!
Idealnie sprawdzi się także deska serów, różnorodnych wędlin oraz małe kawałki bagietki. Pokrojone w słupki warzywa takie jak marchew, ogórek, pietrucha czy papryka moczone w humusie lub sosie jogurtowym to również prosty w przygotowaniu i pyszny propozycja.
Jeśli czujesz potrzebę podania ciepłego dania, dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie naczynia, które utrzymuje stałą temperaturę potraw. Można w ten sposób podać pyszne małe kotleciki, które zaraz po przygotowaniu umieścisz w sprytnym pojemniku.
Znacznie większe pole do popisu daje klasycznie nakryty stół. Można tu podać całą gamę dań. Wieczór można rozpocząć od kremu z pomidorów, który zapobiegnie w pewnym stopniu negatywnym skutkom picia alkoholu. Ciekawą propozycją jest z pewnością sałatka z grillowanym serem halloumi, sałatą, pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem również zgrilowanej cukinii oraz papryki. Warzywa warto doprawić ziołami prowansalskimi oraz polać octem balsamicznym.
Gustowne filiżanki?
Weź pod uwagę preferencje gości
Z pewnością nie chcesz, by ktoś z twoich znajomych opuścił przyjęcie głodny. Towarzyszące sylwestrowemu szaleństwu spożywanie wysoko procentowych alkoholi przemawia za uzupełnianiem witamin i kalorii.
Warto zadbać także o osoby, które z powodu alergii lub przekonań omijają niektóre rodzaje żywności. Podanie małych ilości różnych dań pomoże rozwiązać ten problem. Znając swoich gości łatwo jest dostosować potrawy do ich upodobań. Jeśli jednak wśród zaproszonych, będą osoby, których nie znasz, warto przygotować smakołyki odpowiednie dla każdego.
Dla wegetarian i wegan można przyrządzić falafel lub kotleciki z warzyw korzennych (pysznie smakują te z marchewki i selera). Mięsa warto dobrać w zależności od preferencji gości, ale ponadczasowymi propozycjami będą zrazy, dewolaje, ale także różnego rodzaju pieczenie.
Na czym podać?
Jako dodatki można zaproponować gościom opiekane ziemniaczki z sosem tzatziki oraz klasyczną sałatkę grecką. Ciekawą i niestandardową propozycją będzie zapiekanka kalafiorowa, którą możesz przygotować już wcześniej, a w trakcie wieczoru po prostu wrzucić do piekarnika. Przygotuj i wylej do naczynia sos beszamelowy (powinien zakrywać dno naczynia lub blaszki) Wyłóż na sos różyczki kalafiora, obficie obsyp tartym serem, a potem danie robi się praktycznie samo. Przystrój bazylią i gotowe!
Smacznego i dobrej zabawy!
Kulinaria
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wielki powrót Ireny Santor na salony! Wszyscy patrzyli tylko na nią | ZDJĘCIA
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!