Pasztet
W pasztetach sprawdzą się dokładnie zmielone (jak mięso) mieszanki gotowanej soczewicy brązowej, czerwonej lub zielonej, ciecierzycy, żółtego grochu lub białej fasoli oraz pieczonych warzyw bądź gotowanych i duszonych grzybów czy kapusty. Dzięki użyciu naturalnych nasion strączkowych pasztet będzie miał spójną konsystencję – dodatek zamienników jajek jest całkowicie zbędny.
Można postawić na pasztet zrobiony całkowicie z selera, np. z dodatkiem żurawiny – wtedy w roli dodatku spajającego warto użyć kilku ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Pieczone specjały z kapustą kiszoną warto natomiast przyrządzić z dodatkiem ziemniaków świeżych, drobno startych i odciśniętych z płynu. Wypełniaczem w pasztecie może być też kasza, np. jaglana, warto natomiast pamiętać, że jej skrobia nadaje daniom ziarnistą konsystencję, co może nie być pożądane.
Zupa grzybowa
Tradycyjna zupa w roślinnym wydaniu powinna być przygotowana na bazie bulionu warzywnego. By miał więcej smaku, włoszczyznę można przed gotowaniem podpiec, by uzyskać wywar podobny do włoskiego brodo. Z tak esencjonalną podstawą grzybowa nie będzie wymagać poprawiających walory tłustych dodatków, takich jak śmietana. Warto podać ją w postaci czystej lub zabielić odrobiną mąki wymieszanej z wodą.
Sernik
Zamiast sernika można przygotować tofurnik, czyli zastąpić masę serową tą przygotowaną z delikatnego miękkiego tofu. Najlepiej szukać produktu pakowanego w wodzie albo w kartoniku jak ten od soku, bo tak pakowany jest wyrób rozdrobniony przy produkcji. By miał kremową konsystencję, warto zmiksować go z napojem sojowym lub innym, a najlepiej – z tłustą warstwą z mleka kokosowego, która osadza się na wierzchu w puszce. Właściwy smak zapewni mu natomiast dodatek cytryny i wanilii.
Warto pamiętać, że wszelkie gotowe kulinarne składniki pysznego deseru – mleczka, śmietanki czy jogurty, można kupić w wersji roślinnej. W serniku pieczonym ciasto na spód można przygotować z oleju kokosowego lub margaryny wegańskiej, oraz mąki czy płatków owsianych i cukru, albo z domowej granoli czy gotowych ciasteczek bez mleka i jajek.
Makowiec i inne ciasta drożdżowe
W cieście drożdżowym używa się mleka, które można z powodzeniem zamienić na napój roślinny. Najbardziej zbliżone do mleka krowiego jest mleczko sojowe, które ma podobną zawartość białka, tłuszczu i cukrów. Warto wybrać takie, które nie zostało mocno dosłodzone i jest neutralne w smaku. W celach kulinarnych sprawdzają się produktu o naturalnym poziomie cukru i soli. Świeże i smaczne mleczko można też przygotować w domu, miksując blenderem uprażone płatki migdałowe z wodą.