9 z 16
W pasztetach sprawdzą się dokładnie zmielone (jak mięso)...
fot. teresaterra/123RF

Pasztet

W pasztetach sprawdzą się dokładnie zmielone (jak mięso) mieszanki gotowanej soczewicy brązowej, czerwonej lub zielonej, ciecierzycy, żółtego grochu lub białej fasoli oraz pieczonych warzyw bądź gotowanych i duszonych grzybów czy kapusty. Dzięki użyciu naturalnych nasion strączkowych pasztet będzie miał spójną konsystencję – dodatek zamienników jajek jest całkowicie zbędny.

Można postawić na pasztet zrobiony całkowicie z selera, np. z dodatkiem żurawiny – wtedy w roli dodatku spajającego warto użyć kilku ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Pieczone specjały z kapustą kiszoną warto natomiast przyrządzić z dodatkiem ziemniaków świeżych, drobno startych i odciśniętych z płynu. Wypełniaczem w pasztecie może być też kasza, np. jaglana, warto natomiast pamiętać, że jej skrobia nadaje daniom ziarnistą konsystencję, co może nie być pożądane.

10 z 16
Tradycyjna zupa w roślinnym wydaniu powinna być przygotowana...
fot. gkrphoto/123RF

Zupa grzybowa

Tradycyjna zupa w roślinnym wydaniu powinna być przygotowana na bazie bulionu warzywnego. By miał więcej smaku, włoszczyznę można przed gotowaniem podpiec, by uzyskać wywar podobny do włoskiego brodo. Z tak esencjonalną podstawą grzybowa nie będzie wymagać poprawiających walory tłustych dodatków, takich jak śmietana. Warto podać ją w postaci czystej lub zabielić odrobiną mąki wymieszanej z wodą.

11 z 16
Zamiast sernika można przygotować tofurnik, czyli zastąpić...
fot. gkrphoto/123RF

Sernik

Zamiast sernika można przygotować tofurnik, czyli zastąpić masę serową tą przygotowaną z delikatnego miękkiego tofu. Najlepiej szukać produktu pakowanego w wodzie albo w kartoniku jak ten od soku, bo tak pakowany jest wyrób rozdrobniony przy produkcji. By miał kremową konsystencję, warto zmiksować go z napojem sojowym lub innym, a najlepiej – z tłustą warstwą z mleka kokosowego, która osadza się na wierzchu w puszce. Właściwy smak zapewni mu natomiast dodatek cytryny i wanilii.

Warto pamiętać, że wszelkie gotowe kulinarne składniki pysznego deseru – mleczka, śmietanki czy jogurty, można kupić w wersji roślinnej. W serniku pieczonym ciasto na spód można przygotować z oleju kokosowego lub margaryny wegańskiej, oraz mąki czy płatków owsianych i cukru, albo z domowej granoli czy gotowych ciasteczek bez mleka i jajek.

12 z 16
W cieście drożdżowym używa się mleka, które można z...
fot. teresaterra/123RF

Makowiec i inne ciasta drożdżowe

W cieście drożdżowym używa się mleka, które można z powodzeniem zamienić na napój roślinny. Najbardziej zbliżone do mleka krowiego jest mleczko sojowe, które ma podobną zawartość białka, tłuszczu i cukrów. Warto wybrać takie, które nie zostało mocno dosłodzone i jest neutralne w smaku. W celach kulinarnych sprawdzają się produktu o naturalnym poziomie cukru i soli. Świeże i smaczne mleczko można też przygotować w domu, miksując blenderem uprażone płatki migdałowe z wodą.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Odważnie, młodzieżowo i z pazurem. Bogna Sworowska zaszalała ze stylizacją

Odważnie, młodzieżowo i z pazurem. Bogna Sworowska zaszalała ze stylizacją

Sweter z wełną za niecałe 40 złotych! Spójrz na te ciepłe i miękkie ubrania

Sweter z wełną za niecałe 40 złotych! Spójrz na te ciepłe i miękkie ubrania

Już od 35 złotych! Sukienki jesienne i zimowe na każdą kieszeń i od ręki

Już od 35 złotych! Sukienki jesienne i zimowe na każdą kieszeń i od ręki

Zobacz również

Sweter z wełną za niecałe 40 złotych! Spójrz na te ciepłe i miękkie ubrania

Sweter z wełną za niecałe 40 złotych! Spójrz na te ciepłe i miękkie ubrania

Od fryzury „na zapałkę” po długie blond włosy. Tak zmieniała się ta znana wokalistka

Od fryzury „na zapałkę” po długie blond włosy. Tak zmieniała się ta znana wokalistka