Pierogi
Pierogi można z łatwością przygotować ciasto bez jajek – w takim przepisie niezbędna jest gorąca woda. Na 0,5 kg mąki pszennej typu 500 potrzebne jest 250 ml takiej wody, 50 ml oleju i 1/2 łyżeczki soli. Farsz można przygotować w rozmaitych wersjach bezmięsnych, a do polania pierogów użyć cebuli smażonej na oleju rzepakowym lub oliwie.
Śledzie
Swojego wegańskiego odpowiednika doczekały się nawet śledzie z cebulą. Zastępują je pokrojone na kawałki kapelusze boczniaków, które należy podsmażyć na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty na stronę, a do przyprawiania dodać dla smaku sproszkowane lub rozdrobnione glony nori. Ważne, żeby grzybów nie obracać, mieszać, ani w ogóle nie dotykać podczas smażenia.
Soloną rybę stosowaną tradycyjnie w daniach wigilijnych można też zastąpić plastrami pieczarek marynowanymi w przyprawach, i uzupełnione o dodatki jak w oryginale. Jeśli danie przewiduje użycie śmietany z mleka, można użyć produktu z roślin – najczęściej na bazie oleju kokosowego albo soi.
Bigos i dania z kapusty
W przeciwieństwie do wigilijnej kapusty, która tradycyjnie jest daniem postnym, w świątecznych wersjach bigosu pojawiają się kiełbasy i wędliny. Wybór wegańskich odpowiedników tych produktów jest całkiem spory – polecamy zwłaszcza suche „kiełbasy” z białka pszennego w osłonkach, kiełbaski sojowe czy nawet zwykłe roślinne parówki, np. o smaku wędzonym.
Szczególnie polecamy bezglutenowe kabanosy na bazie białka sojowego (choć lepiej w wersji bez ziaren), które nadają się do długiego duszenia. Z produktów bardziej naturalnych polecane podsmażone kawałki tofu lub tempehu. Do gotowania nie nadają się natomiast delikatne, żelowe wędliny w plastrach.
Paszteciki i krokiety
Smakowite wypieki warto nadziać kapustą z grzybami lub grochem, farszem pieczarkowym z grzybami leśnymi, nadzieniem z soczewicy czy zmielonego wędzonego albo marynowanego tofu ze smażoną cebulą i np. warzywami korzeniowymi. Natomiast w cieście kruchym na paszteciki trzeba zastąpić masło miękką margaryną (bez dodatku mleka w składzie). Aby przygotować je bez jajek, należy trzymać się proporcji, według której mąki powinno być dokładnie dwa razy więcej niż tłuszczu, a cukier trzeba dodać w postaci pudru. W wypiekach drożdżowych wymagających dodatku mleka można zastąpić je jednym z wielu rodzajów napojów roślinnych.